Google створить генетично-молекулярний портрет здорової людини

— 28 липня 2014, 15:20

Для початку до бази увійдуть дані 175 осіб-добровольців, але в планах збільшити її на тисячі й тисячі.

Про це пише The Wall Street Journal.

Амбітним проектом Baseline Study керує молекулярний біолог Ендрю Конрад, котрий свого часу розробив недорогий та практичний тест на ВІЛ для зразків донорської плазми. Науковець приєднався до Google Х у березні й нині збирає команду експертів - представників таких галузей як психологія, біохімія, оптика, візуалізація та молекулярна біологія.

Мета Baseline Study – допомогти медицині здійснити прорив не лише в лікуванні таких тяжких недуг як рак чи хвороби серця, а й у ранній діагностиці та профілактиці. За допомогою обчислювальних потужностей комп'ютерних систем Google у зібраній інформації виявлятимуться так звані "біомаркери".

Наприклад, може бути знайдений біомаркер, завдяки якому деякі люди можуть ефективно розщеплювати жирну їжу і мати нормальний рівень холестерину та здорове серце. Учені перевірять, чи відсутній цей біомаркер у інших людей, та зможуть зрозуміти, як їм допомогти.

Геном кожної людини, яка візьме участь у дослідженні, буде секвеновано, розшифровано та проаналізовано. Зокрема вчені фіксуватимуть, наскільки швидко організм конкретної людини засвоює їжу та лікарські препарати, як змінюється її серцебиття під час стресу, які генетичні зміни викликають у неї певні хімічні реакції.

Реалізація проекту розпочалася цього літа. Лабораторія, назва якої тримається в секреті, зібрала в добровольців зразки сечі, крові, слини та сліз. Коли команда Конрада проаналізує дані пілотного дослідження, його планують розширити.

Реклама:

Головне сьогодні