Тест

Історія у кількох фотографіях: Майдан Незалежності з однієї точки за 10 місяців

Фотограф Євген Нікіфоров знімав статичні фотографії Майдану Незалежності з однієї точки впродовж 10 місяців – з жовтня 2013 по серпень 2014 року. Спершу для особистого архіву, потім – для документації вже історичних для країни подій. Останнє фото з цієї серії зроблене 17 серпня.

Євген був одним з багатьох фотографів, які під час осінніх та зимових подій чимало свого вільного часу проводили на Майдані та фіксували перебіг народного протистояння. Фотограф знімав на Майдані репортажі для декількох українських й іноземних видань. І дуже багато – для особистого архіву, фото з якого згодом стали у пригоді та будуть надруковані в двох виданнях, присвячених #Євромайдану.

"Майже рік напередодні Євромайдану я працював за межами України, повернувся наприкінці літа 2013-го року. В жовтні вирішив зробити декілька світлин центру Києва суто для себе – планував найближчим часом знову їхати працювати за кордон, хотів зберегти собі на пам’ять образ міста.

З особистих обставин я залишився в Україні, а за місяць розпочалися перші протести. Протягом осені-зими я багато знімав на вулиці – еволюцію всіх барикад по периметру наметового містечка, польові кухні, мистецькі об’єкти на Майдані, портрети протестувальників.

В якийсь момент, вже на початку грудня, я згадав про ті жовтневі кадри з майданчику перед готелем "Україна". Життя Майдану тоді було дуже динамічним, а внутрішня структура змінювалася чи не щотижня.

Вирішив зробити для себе такий собі візуальний аналіз – як виглядатиме епіцентр протесту з часом. Зйомка з однієї точки – простий та переконливий засіб зафіксувати хронологію місця, адже кожний наступний кадр вже не буде таким, як у минулий раз.

Ракурс на одній світлині дещо відхилений – робити тривалу зйомку зі штативом в той момент здавалося небезпечним, а стандартна точка була, до того ж, технічно недоступна. Кінцевий етап цієї серії неможливо було передбачити. Незрозумілим він лишається, насправді, і зараз."

"Українська правда. Життя" пропонує переглянути цю застиглу історію: від спокійного дореволюційного Майдану – до мирного протесту – розбудови наметового містечка – протистоянь з силовиками – демонтажу ялинки, барикад та повного очищення майдану від залишків наметів.

Усі фото - Євгена Нікіфорова

Майдан Незалежності 16 жовтня 2013 року
Майдан Незалежності 4 грудня 2013 року
Майдан Незалежності 17 грудня 2013 року
Майдан Незалежності 4 лютого 2014 року
Майдан Незалежності 20 лютого 2014 року
Майдан Незалежності 23 лютого
Майдан Незалежності 11 квітня 2014 року
Майдан Незалежності 22 червня 2014
Майдан Незалежності. 12 серпня 2014 року
Майдан Незалежності 17 серпня 2014 року