Тест

За 40 років на Землі вполовину поменшало диких тварин

Основною причиною того, що диких тварин меншає, є людина та її діяльність. Про це пише The Guardian.

Люди винищують дерева швидше, ніж виростають нові, виловлює рибу швидше, ніж з'являється нова, висмоктує воду з водойм швидше, ніж дощі відновлюють її рівень. Океани й дерева на встигають упоратися з вуглекислим газом, що викидається до атмосфери. Світовий рівень використання природних ресурсів сьогодні відповідає 1,5 таких планет як Земля.

Найбільшої шкоди зазнали мешканці прісноводних екосистем. Від 1970-го року їх поменшало на 75%.

"Річки – це фундамент системи. Що б не відбувалося на суходолі, це закінчується у річках", - підкреслив представник WWF Дейв Тікнер.

Із його слів, лише до річки Ганг у Індії щороку викидаються десятки мільярдів тон відходів. На додачу до забруднення, шкоди прісноводним екосистемам завдають дамби, котрі "крають річки на тисячі шматків" та перешкоджають плину води. Лише великих дамб, понад 15 метрів заввишки, у світі понад 45 тисяч.

Популяція морських тварин зменшилася на 40%. В особливо небезпечній ситуації перебувають черепахи, котрих лишилося лише 20%.

Наземних тварин за 40 років поменшало на 40%.

Найбільш тривожні показники мають країни, що розвиваються. Проте й заможні держави поки не досягли значних успіхів у справі збереженні видів, констатують експерти.