Стипендії російсьских першокурсниів підуть на фінансування кримських вишів

— 17 жовтня 2014, 11:29

Зекономлені гроші планується витратити на кримські виші та форум "Таврида", в рамках Путінського проекту "5/100", за яким до 2020-го року не менше п'яти російських вишів мають увійти до сотні найкращих, повідомляє РБК.

Ці положення містяться в матеріалах Мінфіну РФ з питань оптимізації та підвищення ефективності бюджетних витрат.

Так, Мінфін РФ запропонував три варіанти оптимізації держпрограми "Розвиток освіти на 2013-2020 роки". Найбільш радикальний припускає скорочення витрат за цією програмою на 10% протягом трьох років, або на 42,4 млрд. руб. вже в 2015 році.

Також запропонований сценарій, який містить перерозподіл коштів всередині держпрограми без скорочень, в документах Мінфіну він значиться як "плановий сценарій". Третій варіант передбачає зростання витрат на 10%.

Основна пропозиція, яке є в перших двох сценаріях, - перегляд фінансування на президентський проект "5/100". Він був запущений травневим указом президента і припускає, що до 2020 року не менше п'яти російських вузів увійдуть до топ-100 кращих вузів світу.

За "плановим сценарієм" на ньому передбачається заощадити 17,5 млрд руб., За умови 10-відсоткового скорочення витрат - 44,7 млрд руб. за три роки, причому цільову кількість вузів пропонується скоротити до трьох.

Інша пропозиція - скасування академічних стипендій до першої проміжної атестації тим, хто навчається за програмами бакалаврату та спеціалітету.

Економія за цією статтею на 2015-2017 роки може скласти до 8,5 млрд руб. Варіант скорочення на 10% має на увазі також урізання витрат на ряд бюджетних інвестицій, призупинення фінансування закордонних стажувань студентів за програмою "Глобальне освіта" і скорочення ФЦП "Російська мова".

Одночасно чиновники готуються збільшити витрати на освіту в Криму - йдеться про фінансування Кримського та Севастопольського університетів, а також Керченського морського технологічного університету. Додаткові гроші може отримати і міжнародний дитячий центр "Артек".

Окремим рядком в "плановому сценарії" прописано видатки на "заходи в рамках реалізації державної молодіжної політики, включаючи проведення Всеросійського форуму "Таврида" (Крим)".

Реклама:

Головне сьогодні