Times опублікував топ-400 найкращих вишів. України знову нема

— 3 жовтня 2014, 16:22

Для визначення кращого вишу світу, експерти використовують 13 ретельно відкаліброваних показників ефективності. Саме вони забезпечують найбільш повну картину і порівняння, яким довіряють студенти, вчені, керівники вишів, індустрія та уряд. Україна, як і минулих років, до списку не потрапила.

Серед критеріїв оцінки: рівень освіти, обсяг наукових досліджень, цитованість у наукових журналах, інноваційність та впровадженість розробок у промисловість, рівень обміну студентами тощо.

Основною тенденцією рейтингу World University Rankings 2014/15 стало погіршення показників західних університетів за межами першої десятки через недостатнє державне фінансування, пише Освіта.ua.

Американські університети також зменшили свою присутність у світовому рейтингу університетів Times Higher Education 2014/15, незважаючи на те, що Каліфорнійський технологічний інститут посідає перше місце вже четвертий рік поспіль.

Перша десятка рейтингу досі майже повністю складається з американських університетів, за винятком британських - Оксфорда (3), Кембриджа (5) і Імперського коледжу Лондона (9).

Незважаючи на те, що Гарвард займає друге, Стенфорд - четверте, Массачусетський технологічний інститут - шосте, Прінстонський університет - сьоме, Каліфорнійський університет Берклі - восьме і Єльський університет - спільно дев'яте місця, дані рейтингу свідчать про загальне зниження позицій американських університетів, із значним втратами вниз від першої десятки.

Це стосується і Чиказького університету, який вибув з топ-10 і опустився з дев'ятого на 11-е місце. Цього року в рейтингу топ-200 присутні 74 університети з США замість 77 в минулому році. Близько 60 відсотків цих установ отримали нижчі позиції, ніж рік тому, з середнім падінням на 5,34 місця.

Це ж стосується і Канади. У той час як Університет Торонто зберігає 20-е місце, а Університет Вікторії увійшов в топ-200 на 173-у позицію, усі інші канадські університети втратили свої позиції в топ-200.

Велика Британія, тим часом, втратила три університети в топ-200 (Університет Редінга, Університет Данді і Університет Ньюкасла), і в даний час має 29 представників у топ-200, в порівнянні з 31 в минулому році.

У той же час провідні азіатські виші продовжили своє зростання у рейтингу університетів світу, і цей континент в даний час має 24 університету в світовому топ-200, що на чотири більше, ніж торік. Два азіатських університету потрапили в топ-25 (Токійський університет і Національний університет Сінгапуру), в той час як шість - в топ-50.

"Західним університетам, у багатьох випадках не вистачає державного фінансування, і вони втрачають грунт під ногами", - говорить Філ Бейт, редактор рейтингу і додає що "на американські державні установи насувається криза".

Філіп Альтбах, директор Центру міжнародної вищої освіти при Бостонському коледжі, зазначає, що "серйозний удар" по фінансуванню "великих американських державних університетів" має значні наслідки для науки США і її конкурентоспроможності.

За його словами, в середньому канадська система вищої освіти є кращою, ніж в США - "без піків і провалів". Він каже, що провідні університети Канади чудові, але могли б бути ще кращими, якби у них були додаткові кошти і, дух змагання.

Також результати рейтингу свідчать, що в Європі Німеччина отримала два нових представника в топ-200 (Університет Еберхарда Карла Тюбінген і Технічний університет Дрездена), та випередила Голландію, ставши третьою найбільш представленою нацією в рейтингу після США і Великої Британії.

Реклама:

Головне сьогодні