Відомі лікарі з Австрії, Німеччини, Канади погодилися оперувати українских тяжкопоранених

— 7 жовтня 2014, 10:12

Нині у військовому госпіталі лікуються і проходять реабілітацію бійці з найтяжчими пораненнями, які вже були прооперовані по кілька разів, пише Радіо Свобода.

Хтось втратив надію на повноцінне життя, хтось із військових вчиться жити без руки чи без ноги, очікують поранені й жертви полону і на виготовлення протезів.

28 серпня у Львів перевезли молодого бійця з пошкодженням кісток тазу, колін, а також глибоким ушкодженням печінки. Українські хірурги кілька разів його оперували. Про стан пацієнта волонтери "Міжнародної асоціації підтримки України" повідомили відомого австрійського професора Александра Клауса, який спеціалізується з видалення ракових пухлин печінки (операція, яку той зрештою проводив українському бійцеві, за складністю і технікою виконання була схожою на операцію онкохворого).

Лікар, відклавши низку консультацій і запланованих операцій, прилетів у Львів, де у військовому госпіталі разом з львівськими колегами оперував цілий день пораненого.

"У пацієнта було важке поранення жовчних протоків, не було природнього відтоку жовчі у кишку, у печінці. Під час операції йому видалили частину печінки, а на тій, що залишилась, відновили протоки. Він молодий і буде повноцінно далі жити, його життєдіяльні органи відновляться", – зауважив австрійський професор.

Александер Клаус зі своїми австрійськими колегами оглянув близько 50 поранених і надав консультації львівським медикам.

Цього тижня у Львів прибудуть лікарі з Німеччини і Канади, а також очікують і на австрійського пластичного хірурга. Західні лікарі відмовляються від гонорарів, а кошти на дорогу шукають волонтери. 75 військовослужбовців і добровольців прооперовані у Західній Європі через Міжнародну асоціацію підтримки України, розповіла її представниця Ольга Дурбак-Чуйко.

Львівські лікарі не приховують, що спільні операції дуже корисні для них, бо і свою фаховість можуть показати, і повчитись у колег. Водночас австрійські медики говорили про те, що не уявляли жорстокість війни на Сході України, про що свідчать тяжкі поранення у бійців, а також почули розповіді українських медиків, які побували у зоні військових дій.

Зокрема, Тарас Кльофа, лікар військового госпіталю, понад два місяці з-під мінометного обстрілу витягував поранених з поля бою і надавав першу медичну допомогу на передовій.

"Унікальних надскладних операцій у тих умовах, звісно, ніхто не збирався робити, бо наше завдання було простіше – стабілізувати стан пацієнта і якомога швидше його відправити у госпіталь. Пригадується випадок, коли ми вперше виїхали на блок-пост, нас сповістили, що там три поранених. Очі пораненого у шию, його запитання, чи він житиме, я запам’ятав на все життя. Ми робили свою роботу і старались її робити якнайкраще", – каже Тарас Кльофа.

Реклама:

Головне сьогодні