МОЗ купуватиме ліки через міжнародні організації?

— 19 листопада 2014, 14:04

Про це йдеться в п.4.5 ст.28 Угоди, що стосується реформування медицини в Україні, повідомляє Центр UA.

"Визначити 2015 рік транзитним роком для здійснення реформи закупівель вакцин та лікарських засобів за кошти державного бюджету України та провести закупівлі ліків та вакцин через міжнародні агенції: ВООЗ та ЮНІСЕФ із залученням фахівців USAID", - йдеться в тексті Угоди.

Заслужений лікар України, радник президента Ольга Богомолець вважає, що передача закупівель міжнародним організаціям продемонструє готовність політичних сил до реальних реформ, а не заробітку на закупівлях для хворих людей.

Вона переконана, що це дасть можливість своєчасно та без затримки закуповувати усі гостро необхідні медичні препарати у перехідний для країни період – під час реформування системи охорони здоров’я.

Схожа практика застосовувалася в більш ніж 100 країнах Азії, Африки, Східної Європи та Південної Америки в перехідний період запровадження реформ.

Серед них, наприклад, Грузія. Фактично, Уряд укладає угоду на закупівлю ліків з міжнародними організаціями, а ті, в свою чергу, здійснюють закупівлі ліків від його імені. В середньому це призводить до зниження ціни на закупівлю препаратів до 30%.

Реклама:

Головне сьогодні