Затримання на ринках в Криму проводилися з серйозними порушеннями, - правозахисники

— 15 грудня 2014, 10:47

Про це повідомляє Кримська польова місія з прав людини (КПМ).

За інформацією від затриманих, людей кілька годин утримували в Центрі протидії екстремізму, брали аналізи і допитували без складання будь-яких документів.

"У поліції повинні скласти протокол про затримання. Люди можуть бути затримані, але їх не можна відвезти на допит не повідомивши їм статус", - каже Олександра Криленкова, координатор польової роботи КПМ.

Правозахисниця пояснює, що за законами РФ людину, яку затримали за підозрою у скоєнні адміністративного правопорушення (наприклад, порушення міграційного законодавства), не можуть допитувати про те, які книги вона читає або в яких організаціях перебуває. Допити проводяться у відповідності з жорсткими правилами: виклик повісткою, повідомлення вашого статусу і в рамках якої справи допитують.

"Не забувайте про 51 статтю конституції. Раз вже вас затримує російська поліція, то по 51 статті конституції РФ ви маєте право не свідчити проти себе. Тому, якщо вас запитують чи не перебуваєте ви в яких небудь об'єднаннях, або які книги ви читаєте, ви цілком можете відповідати, що ви не будете говорити. Ще один варіант, якщо у вас є під рукою телефон адвоката - викликайте його".

Кримська польова місія з прав людини нагадує, що відповідно до статті 5 "Європейської конвенції з захисту прав людини та основних свобод", ніхто не може бути позбавлений волі інакше як в суворо визначених випадках і в порядку, встановленому законом.

Нагадаємо, 15 листопада на ринку "Локомотив" у Сімферополі затримали понад 60 осіб за ознакою "неслов'янської" зовнішності.

21 листопада на Центральному ринку Сімферополя затримали ще понад 100 осіб.

Затримання проводили люди в цивільному у супроводі автоматників у масках і в темно-коричневій формі без розпізнавальних знаків. Протоколів затримання не складали. Всіх затриманих відвезли в Центр протидії екстремізму, де у людей взяли аналізи ДНК і відбитки пальців.

Також людей допитували на предмет співпраці з радикальними мусульманськими організаціями та читання екстремістської літератури. Деяким з них, в подальшому, пред'явлено звинувачення в порушенні режиму перебування в РФ.

Реклама:

Головне сьогодні