Тест

14 томів за 40 років: у Німеччині видали енциклопедію казок

Наприкінці 2014 року було видано останній том довідника, а в нинішньому році світ побачить покажчик до енциклопедії, повідомляє Deutsche Welle.

Велика частина майже чотирьох тисяч статей присвячена аналізу казок і їх порівнянню з точки зору змісту, типології, стилістичних прийомів і мотивів. Крім того, наведено біографії збирачів і дослідників казок.

Об'єктом аналізу є не тільки добре відомі німцям казки, наприклад, братів Грімм, підкреслює куратор проекту і співвидавець енциклопедії Ханс-Йорг Утхер (Hans-Jörg Uther): "Нас цікавили відмінності і подібності в казках різних народів".

Проект із створення унікальної "Енциклопедії казок" був здійснений в Академії наук Геттінгена за підтримки держави. Він продовжує давню традицію вивчення казок у цьому місті.

Знамениті збирачі казок Якоб і Вільгельм Грімм (Jacob Grimm, Wilhelm Grimm) жили тут з 1829 по 1837 роки. Наприкінці 1812 року було опубліковано їх збірку "Дитячих і домашніх казок" - одна з найбільш популярних книг в світі на сьогоднішній день.

Найбільш поширеним мотивом у світі казок є, за даними співвидавця енциклопедії, мотив вбивства дракона: "Герой перемагає ворожу силу, символізовану драконом". Дракон або змій, підкреслює вчений, у всьому світі, крім Азії, ототожнюється в казках зі злом. А найпопулярнішими казками у світі залишаються "Білосніжка" та "Червоний Капелюшок".