Тест

Університет в екзилі: з Донецька до Вінниці

На початку вересня збройні представники ДНР захопили Донецький національний університет і "призначили" в ньому своє керівництво. Університет змушений був переїхати – і вже в листопаді, за підтримки Міністерства освіти та науки України, розпочав новий навчальний рік у Вінниці. Пройшло 2 місяці, як ДонНУ оселився у Вінниці.

"Продовжити навчання в нашому університеті вирішили 7 тисяч студентів та 70% викладацького складу", – повідомляє Микола Удод, проректор з науково-педагогічної, виховної соціальної роботи ДонНУ.

Хто зараз навчається в ДонНУ?

Олена Зашко, студенка 4 курсу ДонНУ, розповіла, чому вона вирішила переїжджати разом з alma mater: "Це мій університет, тут я вчилася три роки, тут мої викладачі, які підтримують рішення ДонНУ залишитися українським.

У Донецьку зараз функціонує університет ДНР, але я хочу отримати якісні знання та український диплом. Так, Вінниця відносно далеко, але я не боюся цього. Що поробиш, адже обставини так склалися... Але я рада, що маю змогу продовжувати навчання".

Завдяки додатковому набору в жовтні-листопаді-2014 вінничани та мешканці Вінницької області отримали можливість вступити до ДонНУ.

У Вінницю переїхало 7 тисяч студентів

Олексій Кононюк мешкає у Вінниці, і вже майже 2 місяці навчається в ДонНУ на факультеті журналістики. Хлопець не шкодує про свій вибір, навпаки, кожного дня переконується в тому, що зробив його правильно.

"Рівень викладання на висоті, викладачі доступно все розказують, завжди дають можливість перепитати, розтлумачать усе, що не зрозуміло. Мені подобається, що вони завжди в гарному настрої", – розповідає Олексій. До цього часу він мав деякі стереотипи щодо донеччан, але зараз змінив свої уявлення та потоваришував з одногрупниками з Донецька.

Труднощі породили новий формат навчання

Виш базується в будівлі Вінницького заводу ювелірних виробів "Кристал" та орендує для деяких факультетів приміщення Університету сучасних знань.

Основна форма навчання І семестру – дистанційна. Створена спеціальна платформа, на якій кожний студент має свій акаунт та доступ до порталів факультетів та спеціальностей, зокрема. На корпоративну пошту викладачі висилають тексти лекцій та домашні завдання, але на сесію студенти приїдуть до Вінниці.

Вінниця. Університет сучасних знань

В ІІ семестрі планується аудиторна форма та надання житла для всіх студентів, хто бажає приїхати у Вінницю. Принаймні, так обіцяло студентам керівництво вишу в заяві про перенесення.

Деяким студентам подобається дистанційна форма навчання, тому що її можна поєднувати з роботою. Така форма дає можливість навчатися тим, хто не має фінансової змоги виїхати з Донбасу або приїхати у Вінницю.

Євгенія Вінокурова, студентка факультету іноземних мов, не стала чекати запрошення, і вже приїхала до Вінниці допомагати альма матер налагоджувати навчальний процес. Дівчина працює в соціальному відділі та активно займається студентським самоврядуванням.

Євгенія Вінокурова (у центрі)

Їй дистанційна форма навчання не до вподоби: "Дистанційка забирає дуже багато часу, а результат – мізерний. Читаю я ті лекції, виконую домашні завдання, але в голові відкладається дуже малий відсоток. Зараз модульний тиждень, тому взагалі завал".

Студенти спеціальностей "Історія", "Міжнародні відносини", "Політологія" та "Журналістика" розпочали аудиторні заняття вже з листопада у двох категоріях. Перша – це першокурсники, друга – студенти всіх інших курсів бакалаврату.

У першокурсників історичного факультету заняття проходять в аудиторіях Інституту післядипломної освіти. Їм подобається навчатися, однак є зауваження. "Не дужне зручно, бо заняття в другу зміну, – жаліються дівчата, – але поки що іншого варіанту немає, бо зранку там навчаються студенти вінницького ВНЗ".

Першокурсниці історичного факультету на відкритті новорічної ялинки ДонНУ

Для викладачів формат наскрізних лекцій – це новий досвід та можливість представити студентам свої наукові інтереси. Брак технічних засобів – адже все технічне оснащення залишилося в Донецьку – створює певні проблеми для викладання. Але вже є деякі варіанти вирішення й цього недоліку.

Від сесії до сесії шукають студентам житло

Однією з основних причин гальмування очної форми навчання є брак житла. У ДонНУ немає свого гуртожитку, тому зараз студенти мешкають у гуртожитках вінницьких ВНЗ або самостійно винаймають квартири.

"Я мешкаю в гуртожитку Вінницького кооперативного інституту. Умови проживання добрі, але в Донецьку були кращі. Погано, що інтернету тут немає, а провести комендант не дозволяє. Кожний день до вечора проводжу в бібліотеці, бо там є WI-FI зона", – зауважує Тетяна, студентка 4 курсу спеціальності "Міжнародні відносини".

У соціальному відділі мені повідомили: "Зараз у розпорядженні ДонНУ вільні місця тільки в гуртожитках ПТУ".

Запитую: "Які там умови?" Дмитро Бойов, працівник соцвідділу, відповідає: "Не дуже добрі, але це все, що ми зараз маємо. Дівчата проживають по 10 осіб у кімнаті, хлопці – по 16. У кімнаті є шафа, стіл та одна розетка".

У січні починається зимова сесія. Микола Удод, проректор із науково-педагогічної, виховної та соціальної роботи ДонНУ розповідає, що частина студентів, які приїдуть здавати іспити та заліки, буде мешкати в готелі "Південний Буг", а частину підселятимуть до вінницьких студентів Політехнічного університету в їхній гуртожиток.

"Щоб уникнути конфліктів між донецькими й вінницькими студентами, наше студентське самоврядування зустрілось зі студклубом Політехнічного університету, щоб попросити їх провести роз'яснювальну роботу зі своїми студентами, – розповідає Удод. – На днях будемо зустрічатися з департаментом освіти Вінницької області із приводу того, щоб поселити наших студентів у гуртожитки училищ, коледжів та інститутів, які сьогодні звільнені, бо їхні студенти роз'їхалися на канікули. І під час сесії там, можливо, зможуть пожити наші студенти. І скоріш за все, вони зможуть нам надати аудиторний фонд".

Проректор сподівається, що буде реалізовуватися проект із гуртожитками Педагогічного університету. "Міністерство нібито передає 2 гуртожитки нам. Єдине, що там треба зробити – це ремонт. Туди ми зможемо поселити ще 600 осіб. Власними ресурсами ми ремонт не осилимо, тому виділяти на це гроші буде міністерство".

Незважаючи на труднощі, колектив університету продовжує старанно працювати. "І хвала Богу, що в нас це виходить, адже ми робимо велику справу, ми продовжуємо вчити наших студентів", – сказав своїм колегам Роман Гринюк, ректор ДонНУ.

Біля деканату економічного факультету ДонНУ

Шлях патріотів України завжди тяжкий і тернистий. Донецький національний університет не є виключенням. Його спіткало багато труднощів та проблем у зв'язку з переїздом.

Але викладачі та студенти налаштовані на успіх. А якщо така велика кількість людей чогось дуже бажає, докладаючи до реалізації цього максимум зусиль, – то можна бути впевненими, що їхні бажання неодмінно здійсняться.

Наталі Дихно, студентка ДонНУ, спеціально для УП.Життя