Тест

На Поштовій площі знайшли частину вулиці середньовічного Києва. Фото

Про це заявив мер Києва Віталій Кличко після відвідування Поштової площі, повідомляє прес-офіс міського голови.

"Однозначно ця унікальна знахідка має бути збережена. Ті, хто не береже свою історію, не мають майбутнього", – заявив Кличко.

Він відзначив, що унікальну знахідку виявили на глибині близько 7,5 метрів. Зокрема, археологи знайшли фрагменти будівель: кілька вінців зрубу і частокіл, між яким проходила колись вулиця.

За словами наукового співробітника Центру археології Києва Сергія Тараненка, така знахідка – сенсація, яка може змінити все наше уявлення про Київ того часу.

"Раніше вважалося, що місто закінчувалось в районі вулиці Боричів узвіз, і ми не очікували знайти тут зруби часів Київської Русі. Тут ми бачимо цілий господарський комплекс – паркани і зруб. Очевидно, на цьому місці знаходилася садиба", - розповів Тараненко.

Знайдені в культурному шарі артефакти відносяться приблизно до 11-13 століття, тобто часів Київської Русі.

Залишки будівель знаходяться у відносно непоганому стані – вони збереглися під товстим шаром ґрунту. Над цим місцем в 17-18 століттях знаходилася міська пристань. Не виключено, що поруч під шаром землі знаходяться залишки інших будинків.

Кличко повідомив, що дав вказівку зупинити всі будівельні роботи, які можуть пошкодити виявлені артефакти.

Також мер пообіцяв, що в найближчі дні за участі фахівців буде знайдено оптимальне рішення для збереження археологічної знахідки.

Як відомо, за проектом реконструкції Поштової площі на ділянці між Річковим вокзалом і Володимирським узвозом передбачено будівництво торгового центру.

Фото прес-служби Кличка