Тест

Паризькі студенти зібрали гроші, купили швидкі та везуть їх до Києва

Розпочавши збір грошей 8 грудня минулого року, вже 1 березня студенти змогли придбати не одну, а дві машини, повідомляє "Радіо Свобода".

Загалом, їм вдалося зібрати трохи менше 14 тисяч євро. Окрім коштів, зібраних за допомогою продажу футболок і стікерів, а також активної роботи в соціальних мережах, значну суму студентам пожертвували французька IT-компанія та українська церква Парижа.

Зараз студенти за кермом "швидких", Renault Traffic 2010 року та Volkswagen T5 2009 року, подорожують із Парижа до Києва. Вони виїхали 16 березня, отримавши благословення від священників паризької української церкви.

"У Києві ми передамо швидкі благодійному фонду "Міжнародна асоціація підтримки України". Волонтери з фонду, вони відвозять одну швидку в Маріуполь у лікарню, а другу відвозять у Дніпропетровськ", – сказала Юта Занько, учасниця проекту та єдина українка серед чотирьох.

Молоді люди вирішили купувати саме "швидкі" після вивчення ситуації на Донбасі та розмов із доброчинними організаціями, які там працюють.

Дорогою в Україну студенти запланували певні зупинки. Їхній шлях пролягає через німецький Франкфурт, чеську Прагу, польський Краків, Львів і Київ. У Празі вони зупинилися 18 березня. На зустріч із ними прийшло біля 20 осіб.

У кожному місті вони планують зустрічатися з місцевими жителями, щоб заохочувати їх допомагати Україні. Студенти розповідають, що під час збору коштів люди постійно питали їх про те, який зв’язок з Україною вони мають.

"Ми думали, чому ми маємо бути пов’язаними з Україною, щоб допомогти людям у гуманітарній кризі. Отже ми вирішили, що можемо зробити з цього інформаційну кампанію, щоб показати людям, що і без певного зв’язку з Україною можна перейматися тамтешньою ситуацією, якщо ви лише захочете", – сказала учасниця проекту Агат Фреаль.

Студенти мають прибути до Києва наприкінці тижня. Квитків назад вони поки що не мають, отже не знають, коли повернуться назад у Париж.

Марін, Робен, Юта й Агат є студентами останнього курсу магістратури університету Paris-East-Créteil, де вони вивчають економіку розвитку та управління міжнародними проектами. На створення UkraineGo їх надихнуло завдання одного з предметів, який вони вивчали разом протягом семестру.