Собаки припиняють гавкати, а пташки співати: цікаві факти про сонячне затемнення

— 20 березня 2015, 11:35

Видання Sky News зібрало найцікавіші факти про сонячні затемнення, які відбувалися у світі.

Затемнення викличе зниження температури на 3 градуси за Цельсієм;

97%-е затемнення можна буде побачити на острові Скай і близько 84% у Лондоні. Чим північніше, тим краще його буде видно. Кияни зможуть побачити 49%, а от Львів`яни - 59%.

Фото з Flickr by Annular Eclipse Hawaii 2013

Сонячне затемнення відбувається завдяки рідкісному збігу обставин. Місяць в 400 разів менший за Сонце. Місяць в 400 разів ближчий до Землі. У результаті. вони можуть вирівнятися ідеально.

Якби земна вісь не мала б 5%-й нахил, то повне сонячне затемнення відбувалося би кожного місяця, з кожним новим Місяцем.

Останнє сонячне затемнення було в 2009-ому році, а наступне буде в 2026-ому.

Дивитися на затемнення небезпечно.

Найбезпечніший спосіб дивитися на сонячне затемнення - сертифіковані спеціальні окуляри. Аби забезпечити такий самий рівень захисту, потрібно було би вдягти 17 пар звичайних сонцезахисних окулярів.

Фото з Flickr by Brian Andrews

[L]Повне затемнення викликає раптові природні зміни. Денне світло поступається пітьмі, температура раптово падає на три градуси, собаки припиняють гавкати, а пташки співати.

Затемнення також пов'язані з численними релігійними переконаннями. Так, наприклад індуси купаються у водоймах, під час затемнень в надії, що це призведе до спасіння.

Фото з Flickr by Ashok Saravanan .Ay

У Пакистані вірять, що якщо під час затемнення закопати по груди дитину із обмеженими можливостями у пісок, то це принесе зцілення. В Індії вірять, що їжа, приготована під час затемнення - отруйна.

У Стародавній Греції сонячне затемнення зупинило війну. Армії визначили його як знак. Ймовірно 28 травня 585-го року до н.е. є найпершим згадуванням про затемнення.

Реклама:

Головне сьогодні