Російські виші та наукові інститути опиняться в інформаційній блокаді

— 12 травня 2015, 12:55

Як повідомляє "Коммерсант", уже 12 травня компанія закриває доступ. Причиною стала несплата підписки за 2014 - уряд РФ заборгував компанії 890 тис. євро.

"Останні чотири місяці для російських вчених підписка і так була безкоштовною, але продовжувати таку ситуацію більше неможливо", - каже голова представництва Springer в Росії і країнах СНД Маттіас Айхер.

"Наукова періодика - основний спосіб отримання інформації з фундаментальних і прикладних наук. Саме завдяки журналам вчені залишаються в курсі останніх розробок, новин, експериментів", - пояснив голова Російської академії наук Володимир Фортов.

За словами Фортова, якщо підписка не буде продовжена, російські вчені опиняться в ізоляції від світової науки. "Springer - дуже серйозне видавництво. Якщо їх журнали стануть нам недоступні, наука не зможе розвиватися повноцінно", - зазначив він.

Міжнародна компанія Springer, заснована в 1842 році, видає наукові, технічні та медичні журнали, книги і довідники. У портфелі видавництва більше 2,4 тис. англомовних періодичних наукових журналів і права на 170 тис. книжок. Доступ до більшості з них є платним: вузи і приватні особи можуть купити підписку на всі видання або сплатити знайомство з окремими публікаціями. У травні 2015 Springer почав процес злиття з іншим великим науковим видавництвом Holtzbrinck Publishing Group, товарообіг об'єднаної компанії складе 1,5 млрд. євро.

У 2014 році Springer оцінив річну підписку для російських вчених в 3,2 млн. євро - за ці гроші вони отримали доступ до бази наукових журналів, а також до книг, виданих у 2005-2011 роках. Оператором бюджетних коштів є Російський фонд фундаментальних досліджень (РФФД, перебуває у віданні уряду РФ).

Через необхідність розраховуватися зі Springer у валюті, останні кілька років перерахування грошей відбувається за багатоступеневою схемою. Спочатку РФФД приймає заявки від вузів і НДІ на підписку, потім кожному заявнику бюджетні кошти виділяються в рублях. Вузи та інститути перераховують ці гроші некомерційного партнерства "Національний електронно-інформаційний консорціум" (НЕІКОН), той переводить кошти у валюту і розраховується зі Springer.

Проте торік схема дала збій через економічну кризу.

"Як нам повідомили в РФФД, фонд вчасно перерахував всі гроші вузам, а ті - в НЕІКОН, - розповів Маттіас Айхер.- Влітку консорціум перерахував перший транш, другий повинен був надійти до кінця року. Але в цей момент стався обвал рубля, через що НЕІКОН не зміг повністю виплатити належну суму в євро", - розповів він.

Реклама:

Головне сьогодні