Опубліковано глобальний рейтинг якості шкіл у світі. Україна - в середині

— 13 травня 2015, 14:43

За словами директора з освіти Андреаса Шлейхера OECD, це перший раз, коли було проведено такий масштабний аналіз якості освіти у світі, пише Бі-бі-сі.

"Ідея полягає у тому, аби надати можливість бідним і багатим країнам порівняти себе, виявити слабкі та сильні сторони. А також щоб побачити те, що довгострокові економічні переваги від поліпшеної освіти у школі, можуть бути доступними для них також", - каже він.

Перші позиції рейтингу, заснованому на тестах за математики та науці, очолили країни Азії, серед яких: Сінгапур, Гонконг, Південна Корея, Японія та Тайвань. Шоста сходинка - Фінляндія, сьома - Естонія, восьма - Швейцарія, дев'ята - Нідерланди, десята - Канада.

"Якщо ви навідаєтесь до класів у Азії, ви побачите вчителів, які займаються кожним студентом, щоб домогтися успіху. Там багато суворості, багато уваги і узгодженості", - каже Шлейхер.

За його словами, ці країни дуже інтенсивно залучають найбільш талановитих вчителів до найскладніших класів. Тож кожен студент має доступ до відмінних викладачів.

Як зазначили Ерік Ганушек із Стенфордського університету та Лудгер Войссманн з Мюнхенського університету, які писали відгуки про рейтинг, стандарти освіти "є потужним індикатором заможності, як країни вироблятимуть у довгостроковій перспективі".

Україна розташувалася на 38-ій позиції. Наші сусіди - Словакія - 37-е місце та Ізраїль - 39-та позиція. Остання п'ятірка виглядає так: 72-е місце Оман, 73-е Марокко, 74-е Гондурас, 75-е Південна Африка, 76-е Гана.

Реклама:

Головне сьогодні