Учені розібралися, чому нас тягне на смаколики

— 3 травня 2015, 13:02

До дрижаків може кортіти чогось, що ми їли дуже давно, а раптом згадали. Вагітних жінок часом ваблять дивні поєднання на кшталт морозива з солоними огірками чи полуниць із тунцем. Ці бажання настільки сильні, що можуть здатися якимись важливими зашифрованими посланнями від нашого організму. Але насправді – ні.

Про це пише ВВС.

Як пояснює психолог Ева Кемпс, люди здавна намагалися пояснити потяг до якоїсь певної їжі потребами організму. Наприклад, є думка, що ті, хто трусяться за шоколадом, відчувають нестачу магнію, який у ньому міститься. Але насправді є безліч продуктів, зокрема шпинат, у якому магнію значно більше. Але шпинату рідко комусь кортить, констатує науковець.

Фізичний голод, звісно, може бути фактором для появи гострого потягу до якогось певного продукту. Проте причини його більш психологічні, ніж фізіологічні. Коли нам тривожно, нудно чи самотньо, каже Кемпс, тоді часто і вмикається такий потяг.

Звісно, свою роль можуть відігравати й гормони – у випадку вагітних або, наприклад, жінок із ПМС.

Незалежно від причини, бажання з'їсти щось конкретне може бути дуже гострим та нав’язливим. Експерименти показали, що людині, котра відчуває такий потяг, складніше виконувати когнітивні завдання.

Щоби зрозуміти цей процес та дізнатися, як його можна перервати, Кемпс та її колега Маріка Тіггеманн опитали 130 добровольців, попросивши їх пригадати та описати свої відчуття в такі моменти. Виявилося, що на перше місце виходив візуальний образ їжі, уявлення про смак та запах.

Кемпс і Тіггеманн з'ясували, що перегляд зображень, не пов’язаних із їжею, як то трояндового саду або веселки, здатен знизити інтенсивність потягу до смаколика. Інша команда дослідників виявила, що відволіктися добре помагають ігри на кшталт тетрісу.

Постійний потяг до певного продукту з часом здатен нашкодити здоров'ю. Якщо ж таке трапляється з вами не часто, Кемпс радить таки дозволити собі поласувати тим, чого хочеться. Як пояснює психолог, що сильнішим ставатиме невдоволений потяг, то більше ви на ньому фіксуватиметеся.

Реклама:

Головне сьогодні