Мешканці Криму, що мають російські атестати, не зможуть вступити до українських вишів

— 26 червня 2015, 15:03

Про це Крим.Реаліі повідомила перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун.

Вона підкреслила, що цього року ситуація відрізняється від минулорічної. Тоді Міністерство освіти України змінювало кримчанам, що хотіли навчатися в українських вищих навчальних закладах, російські атестати на українські.

Цього року для вступу в український університет, випускники кримських шкіл повинні були зареєструватися в одній зі шкіл на території України, екстерном (заочно) закінчити її і скласти іспити, - сказала Совсун.

"Єдиний варіант сьогодні - прикріплення до закладу шкільної освіти в Україні, складання іспитів і вступ через зовнішнє незалежне оцінювання. Минулого року ми здійснювали процедуру заміни атестатів, які були там видані, на українські. І атестати, дипломи про вищу освіту. Але в минулому ситуація була дещо іншою. Торік випуск відбувся буквально через два місяці після того, як сталася окупація", - сказала вона.

Перший заступник міністра освіти і науки нагадала, що документи про освіту, видані в Криму, є недійсними в Україні та більшості держав світу.

"Атестати, видані школами, які сформувала влада, яка ніким не визнана. Ці документи, згідно з міжнародним правом і за законодавством України, за законом про статус тимчасово окупованої території не мають жодної юридичної сили", - підкреслила Совсун.

За її словами, такий же порядок прийому до вищих навчальних закладів поширюється і на випускників шкіл на території непідконтрольних України районів Донецької та Луганської областей.

Реклама:

Головне сьогодні