Читати та не забувати прочитаного: корисні поради

— 27 червня 2015, 15:00

Їх наводить видання Time із посиланням на Buffer.

Перш ніж говорити про те, як краще запам’ятовувати прочитане, варто розібратися, як формується спогад. Є три ключові компоненти: враження, асоціації та повторення.

Враження – текст має його на вас справити. Коли читаєте, зупиніться, спробуйте намалювати в своїй уяві яскраву картинку. Ще одна хитрість – прочитайте важливий фрагмент уголос, наприклад, аудіали так краще запам’ятовують.

Асоціації – прив’яжіть текст до чогось уже вам відомого.

Повторення – що більше ви повторюєте, то краще запам’ятовуєте. Можна перечитувати потрібний вам фрагмент, підкреслити його або переписати, повернувшись до нього пізніше.

Філософ та популяризатор науки Мортімер Адлер у своїй книзі "Як читати книгу" виділяє чотири рівні читання: елементарне, побіжне, аналітичне та синтопічне.

Елементарне – це те, чого вас навчали в школі. Побіжне – це коли ми похапцем почитуємо в вільний час або ж коли вхоплюємо передмову, зміст і те, що написано на обкладинці.

Справжня робота, читання, від котрого в голові справді щось затримається, починається з четвертого ступеня. Ось правила аналітичного читання:

1. Класифікуйте книгу за темою.

2. Визначте, про що вона. Сформулюйте ця якомога стисліше.

3. Виділіть основні частини книги. Про що в них ідеться?

4. Визначте проблему або проблеми, які намагається вирішити автор.

Синоптичне ж читання – це читання кількох книжок на одну тему, під час якого перед читачем стає завдання порівняти їх, знайти відмінності.

Тримайте під рукою саму книгу або ж нотатки, які зробили по ній. Робити нотатки правильно – це дуже важливо.

Робіть позначки на полях.

Лишайте закладки в тих місцях, що сподобалися вам найбільше.

Коли прочитали книжку, напишіть на неї рецензію.

Час від часу вертайтеся до своїх нотаток, щоби освіжити спогади.

Реклама:

Головне сьогодні