Тест

"Моє тіло перетворилося на супермаркет": митець кожного дня змінює коханців, в рамках арт-проекту про самотність

Нові коханці - результат арт-проекту "Save the Date", пише Афіша.

"Проект полягає в тому, що кожен день протягом року я міняю статевих партнерів. Зараз йде десятий місяць проекту, 1 вересня - останній день. За цей час у мене було більше трьохсот чоловіків", - ділиться Міша.

Він розповідає як наважився на це.

"Я був в Мілані, в Музеї сучасного мистецтва. Там я познайомився з роботами французької художниці Софі Каль. Її залишив її молодий чоловік, написавши їй тільки лист на e-mail. Не зателефонував, не сказав нічого. Вона була настільки засмучена, що вирішила зробити проект - запросила 107 жінок різних професій (серед них були прибиральниці, бізнесвумен, балерини, повії) написати йому відповідь. Це був дуже відвертий проект - купа робіт про стосунки з людьми. Я сказав собі: Міша, давай відверто розмовляти з аудиторією", - додає він.

Протягом десяти місяців він щодня змінює чоловіків.

"Моє тіло перетворилося на супермаркет. Кожен день у мене побачення з новою людиною. Коли я тільки почав проект, я зіткнувся з унікальним фідбеком. Про мене написала величезна кількість видань, було навіть дві публікації в Росії. Одна з них була на Gay.ru - я жахнувся тому, яке в Росії гей-співтовариство: воно гомофобне, расистське, брудне. Відвідувачі сайту звинуватили мене в тому, що мені нема чого робити. Деякі сучасні художники теж звинувачували мене - говорили, що це не проект, який не перформанс, не може вважатися мистецтвом", - бідкається він.

Утім художник додає, що при цьому було дуже багато підтримки. Проект "Save the Date" особливо подобається жінкам - вони пишуть з усіх куточків світу слова подяки. Чоловіки теж пишуть, звичайно, але найпотужнішу підтримку він отримує від жінок - мабуть, тому, що їх особливо сильно чіпляє тема внутрішньої самотності.

За підсумками "Save the Date" він планує робити виставку. Але є проблема: не знає, що показувати.

"Всі чекають від мене сексу, бруду, а я хочу навпаки - передати свій емоційний стан. Поки я не вирішив, як все це оформити, але сподіваюся, що до вересня я сягну якогось результату", - розповідає Міша.

Митець каже, що завжди був активістом та розповідає про свої інші проекти, якими почав займатися в 2011 році. Працював натурщиком в академії мистецтв у Дрездені.

"Це був для мене перший унікальний досвід пізнання свого тіла і болю - ти стоїш перед людьми і спостерігаєш за ними і за собою - за своїми м'язами, своєю шкірою. У якийсь момент мені стало зрозуміло, що насправді я є предметом мистецтва, бо творчість студентів, які мене малюють, ґрунтується на мені. Потім знайшов інтерв'ю Марини Абрамович, яка описала це почуття, пояснила процес самопізнання тіла. І подумав - а, це називається перформансом, значить, я перформансист", - каже він.

Фото (Maike Schäfe) зі сторінки майстра у Facebook

Після цього він став подавати заявки на участь у різних фестивалях. Перший перформанс пройшов в Чехії, на міжнародному культурному фестивалі MitOst. Там він зробив проект "Body Cult" - стояв оголеним в культурному центрі, а поруч на підлозі лежала машинка для гоління. Він пропонував людям поголити своє тіло і "створити тим самим культ краси".

"Публіка розділилася на дві частини. Одні голили мене, інші лякалися і втікали, особливо дівчата. Одна відвідувачка кричала: "Люблю волохатих чоловіків і ніколи в житті не буду їх голити!" Загалом, цей проект був моїм величезним внутрішнім успіхом", - додає Міша.

Після цього він провів ще кілька арт-проектів. Один із них він створив в Університеті Глазго, він називався "No Sex, No Drugs, No Rock-and-Roll".

"Я танцював без зупинки протягом восьми годин, щоб продемонструвати, що можна відвідувати вечірки і тусуватися, не використовуючи наркотиків і алкоголю. Мені було важливо показати, що і після восьми годин безперервного танцю можна бути в гарному настрої. Я вже 7 років не вживаю ні алкоголь, ні тютюн, ніколи не пробував наркотиків і понад 10 років не їм м'ясо", - каже художник.

Він каже, що мистецтво для нього - це зміна реальності. Як тільки ти змінюєш реальність, людей навколо, ти стаєш художником.

"Цей проект змінив моє життя, мою реальність, реальність інших людей. Перевернув мої уявлення про людське тіло і про сексуальність. Весь рік я віддавав себе проекту, як жертва. Я змінив абсолютно все - свій режим, свій побут і свою творчість. Тому для мене це мистецтво", - додає епатажний перформер.