Пацієнти павлівської лікарні плетуть захисні сітки для військових. Фото

— 30 червня 2015, 10:57

Ідея залучення пацієнтів психоневрологічної лікарні №1 ім. Павлова до плетіння належить практичному психологу Марії Лукашук, яка нещодавно надійшла туди на роботу, пише Cultprostir.

Її підтримали і головний лікар, і колектив.

Насправді в тому, що пацієнти працюють в стінах стаціонару, немає нічого дивного. Один з головних методів реабілітації при психічних захворюваннях - працетерапія.

"Важливо, щоб пацієнти, незважаючи на хворобу, залишалися дієздатними, могли обслуговувати себе, не боялися жити зі своїм діагнозом. Розуміли, що це не вирок і що суспільство готове прийняти їх", - каже Марія.

Виробничий процес у "Павлівці" запустили її знайомі дівчата-волонтери з фонду "Збережемо Україну": вони дістають матеріали, допомагають плести, забезпечують координацію з військовими підрозділами. Спочатку не обійшлося без бюрократичних затримок: використання праці пацієнтів в цілях, що виходять за рамки стандартного лікувального процесу, - це серйозне юридичне питання. Але - от уже місяць як майстерня почала роботу.

"Пацієнти працюють дуже енергійно, вони дійсно загорілися цією справою Маленьку, шість на шість метрів, сітку сплітають за 2-3 дні, величезну, на 180 квадратів, - за тиждень", - розповідає Маша.

Нещодавно приїжджали солдати і представники волонтерських та благодійних організацій "Зігірь", "Госпітальєри" і "Сестри перемоги" - забрати сітки, подякувати, поспілкуватися. Майстерня постачає 55-у артилерійську бригаду і 11-й добровольчий батальйон "Київська Русь".

Інструктор із праці радіє завзяттю підопічних:

"Ми перебуваємо в лікарні, самі захищати батьківщину не можемо. Але у кожного - своя справа. Адже це не просто сітка. Якщо ми з її допомогою врятуємо хоча б одне життя, то зробимо величезну справу! І це не просто праця, це лікування. Коли пацієнт зосереджується на роботі, та ще й робить її з ентузіазмом, це не менш важливо для реабілітації, ніж медикаменти. Пацієнти у нас також малюють, пишуть і читають вірші, слухаю музику, хочемо ще кінопокази влаштувати - на теми, які їх хвилюють, наприклад, "Людина дощу".

Реклама:

Головне сьогодні