Лікарня, яку чекають. Фоторепортаж з будівництва нового комплексу ОХМАТДИТу

Будівництво нового корпусу "Охматдиту" розпочалось ще у 2011 році, але досі його можна роздивитись хіба здалека через будівельний паркан, або ж з вікон сусідніх висоток.

У робочий день тут не чутно роботи будівельників, хоча на вулиці саме розпал сезон будівництва.

Біля металевого паркану нас зустрічають представники замовника ДП "Укрмедпроектбуд" Андрій Баранівський та представник генпідрядника ТОВ "Укрпрофмед" Василь Петрочук.

Вони беруться показати майбутню лікарню, в якій будуть проводитись пересадки кісткового мозку від родинного та неродинного донорів. Коли новий корпус запрацює, в "Охматдиті" зможуть лікуватись на 7 тисяч дітей більше, ніж зараз.

Василь Петрочук та Андрій Баранівський кажуть, що добудувати лікарню можна за рік при наявності стабільного фінансування. Коли його немає, навіть те, що вже збудовано, псується.

Наприклад, на деяких поверхах на підлозі пішли тоненькі тріщини. Їх легко можна виправити, але й цього б не знадобилось, якби будівлю змогли законсервувати на зиму.

Але грошей не було. Кошти на закінчення покрівлі даху збирали вже всім світом – через благодійні акції, зокрема, футболки від дизайнери Олесі Теліженко з надрукованим планом 7-го поверху недобудованого корпусу.

Водночас, у 2013-му, коли при владі був Янукович, журналісти охрестили будівництво "Лікарнею майбутнього" Віктора Януковича, виявивши зв’язки одного з субпідрядників з сім’єю екс-президента Януковича.

У квітні рішенням уряду ДП "Укрмедпроектбуд" (замовник будівництва), а разом з ним і недобудову передали під управління МОЗ.

Тепер реалізація проекту та контроль за використанням 500 млн грн, які виділили з державного бюджету цього року на добудову "Охматдиту", буде під контролем Міністерства охорони здоров’я.

Гроші закладені в бюджеті, можна було б починати будувати. Але й тут не все просто – бюджетним розписом ці кошти передбачені на грудень. Відтак зараз депутати, чиновники і волонтери працюють над тим, аби запустити так звану процедуру наближення їх використання, щоб відновити будівництво вже у серпні.

Як зараз виглядає "Охматдит" – дивіться у фоторепортажі Дмитра Ларіна.

Так виглядає головний вхід у новий корпус з висоти п'ятого поверху. Тут буде ресепшн, аптека. Навпроти входу мають зробити паркінг

Вид на центральний вхід і блоки лікарні з палатами для дітей і їхніх мам. Загалом нова лікарня матиме 7 блоків, зараз зведена коробка. На території чимало будматеріалів
Тут буде заїзд карет швидкої допомоги
Так виглядає нова лікарня з боку вулиці Чорновола. Частина вікон не прості, а з зображеннями мами, дитини і сонця
Ось такі вітражні вікна ще потрібно вставити
Блок –Д. Там знаходиться КТ і лінійний прискорювач. Цей блок планують здати в першу чергу. При стабільному фінансуванні вже за три місяці сюди зайдуть лікарі, аби вчитись працювати на складній апаратурі
Будівництво вже півтора роки не ведеться, зведені конструкції псуються
У незакритих ділянках новобуду збирається вода
Один з поверхів лікарні. Тут будуть палати

У лікарні частково готова інженерна система. Ще потрібно розвезти електрику, вентиляцію та слабоструменеві мережі (телебачання тощо)

Особлива операційна на сьомому поверсі. Тут їх буде 6 по п'ятдесят кв.метрів кожна. Одна з них (на фото) - вся в бетоні. Це - ангеоргафічна операційна, там працюватимуть променями
Кімнати сьомого і восьмеого поверху, де будуть операційні, - це так звані чисті приміщення. Тут буде заборонене водяне опалення, вентилятори. Тому всередині буде опалюватись кліматикою. Василь Петрочук стоїть у майбутній теплій зоні, яка буде опалюватись окремо, і буде відділена від чистих приміщень стіною (на фото ліворуч)
Ось тут будуть шість операційних
Ось така картина майже
Тут будуть палати пацієнтів
Встановлено три ліфти, але світла в будівлі нема. Тож коли світла з вікон не вистачає, доводиться ходити з ліхтариком
Блок –Д. Чотиритонні двері до входу до кімнат з лінійним прискорювачем. Тут товщина стін - три метри. Все для того, аби з кімнати з лінійним прискорювачем не проникали промені
Медична апаратура була закуплена раніше, вона вже занесена у підвальні приміщення, де зберігається запакованою, опечатаною і з чітким температурним режимом, який вимагає виробник
Зображення лінійного прискорювача, яке зараз запаковане
Усе це знаходиться на глибині 7 метрів від рівня поверхні
На даху нового корпусу видніється прапор
Фінансування будівництва зупинилось восени 2013-го. Покрівлю даху так і не закінчили. У такому стані корпус пережив дві зими
Вид з даху нового корпусу "Охматдиту"
Андрій Баранівський показує схему блоку Д. Її було використано для створення благодійних футболок
Одне з зображень на стінах в коридорі недобудованої лікарні. Так має виглядати новий корпус "Охматдиту" після завершення усіх робіт
Реклама:

Головне сьогодні