Щомісяця Міносвіти закриває десятки вузів і відбирає наукові ступені – Квіт

— 5 червня 2015, 11:25

Про це з трибуни Верховної Ради заявив міністр освіти і науки Сергій Квіт.

"Кожного місяця ми закриваємо по кілька десятків вищих навчальних закладів, тобто припиняємо їхні ліцензії … з тим, щоби у нас не було таких навчальних закладів, які мають ліцензії, але не можуть забезпечити ліцензійні умови, тобто не можуть забезпечити якість викладання", – сказав він.

Крім того, за його словами, міністерство щомісяця позбавляє наукових ступенів людей, які захистилися з плагіатом.

"Кожного місяця на колегії Міністерства освіти і науки ми списками позбавляємо наукових ступенів тих людей, які захистилися з плагіатом. Я думаю, що на пострадянському просторі таких прикладів просто немає", – розповів міністр.

Квіт додав, що наразі формується Національна агенція якості освіти, яка займатиметься такими питаннями, але, поки її немає, цю роботу здійснює міністерство.

Відповідаючи на запитання депутатів про випадки, коли ректорами стають люди, які не знають державної мови чи не мають достатнього стажу, Квіт заявив, що такі випадки дійсно трапляються і міністерство на них реагує.

Зокрема він розповів про Київський державний інститут декоративного мистецтва імені Бойчука, де потенційний ректор на виборах представив свою програму російською мовою і щодо якого є підозри у тому, що українською він не володіє.

"Два тижні тому я зупинив процес виборів. Будуть для нього іспити, хоча він надав документи, що є майже філологом українським, але насправді це не так, буде окремий іспит. Я думаю, це для нього буде неможливо", – сказав Квіт.

Міністр також розповів про інший випадок, коли ректор Черкаського державного технологічного університету (ним є Тамара Качала ­– ред.), проти якої порушено сім кримінальних справ, розсилала "кляузи" на ректора Черкаського нацуніверситету імені Хмельницького Олександра Черевка про те, що він начебто не має достатнього стажу. В результаті ці скарги не підтвердилися.

Українська правда

Реклама:

Головне сьогодні