Тест

В Україні спростили процедуру нострифікації дипломів

Крім того, право визнавати документи про освіту тепер є не лише в МОН, а і в університетів ВНЗ. Відповідний порядок вступив в силу з 26 червня 2015 року, повідомила на своїй сторінці у Facebook начальник Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МОН України Анна Новосад.

Перемога: процедура визнання дипломів (більш відома як нострифікація) офіційно спрощена. Відповідний порядок вступив в с...

Posted by Anna Novosad on 30 Июнь 2015 г.

Вона утім зазначає, що важливо розуміти, що процедура встановлення автентичності (справжності) диплому залишається, і є типовою для процесу визнання в усіх країнах. Тобто дипломи Гарварду/Оксфорду і тд. МОН або ВНЗ все одно визнаватимуть, але лише в частині встановлення їх справжності.

"Новий порядок суттєво спрощує визнання дипломів, котрі видані у найкращих університетах світу, а також країнами, що входять до складу Організацієї Економічного Співробітництва та Розвитку. Остання об’єднує найрозвиненіші країни світу, котрі мають високий рівень якості освіти. Це основна новація нового порядку про визнання документів про середну та про вищу освіту", - розповіла Анна Новосад "Українській правді. Життя".

За її словами, раніше випускники міжнародних топ-університетів мали проходити через так званий порівняльний аналіз навчальних програм, аби отримати визнання свого диплому в Україні.

"Наприклад, Ви навчались на програмі European Studies у Швеції і хочете визнати свій диплом в Україні. За старим порядком необхідно було звертатись до українського ВНЗ, котрий має суміжну до European Studies програму в Україні, аби вони встановили відповідність прослуханих у Швеції програм до схожих українських. Найчастіше це призводило до дослівного порівняння назв, котрі, вочевидь, не співпадають. Як результат, студенту з дипломом хорошого європейського університету потрібно було доскладати іспити в Україні з певних спеціальностей, щоби освітньо-кваліфікаційний рівень іноземного документу відповідав державним стандартам освіти в Україні. Цей рудимент скасовується новим порядком", - додає вона.

За словами Новосад, загалом визнаний документ про освіту потрібен не усім. Як правило, це роблять ті, хто планує продовжити навчання в Україні, або хоче працевлаштуватись. В останньому випадку необхідність визнаного диплому залежить від працедавця. Ряд професій вимагають обов’язкове підтвердження набуття професійних кваліфікацій (лікарі, юристи, адвокати, вчителі у багатьох випадках, архітектори, пілоти). Але й працедавці з інших сфер, у тому числі приватного сектору, можуть забажати підтвердження того, що диплом потенційного працівника, до прикладу, з Гарварду не є підробкою.

"Для усіх цих випадків потрібне проведення процедури визнання. Зараз це особливо актуально для тих випускників іноземних університетів, котрі офіційно працевлаштовуються в органах державної влади, стають державними службовцями. Процес оформлення на державну службу є заняттям вкрай демотивуючим, і складна та зарегульована процедура визнання була одним з його компонентів. Але ще раз необхідно підкреслити, що визнання – це нормальна процедура для усіх країн", - тлумачить вона.

В ЄС, до прикладу, не існує автоматичного визнання академічних кваліфікацій між країнами-членами, що зумовлено існуванням великої кількості освітніх систем. Так само не існує автоматичного визнання серед країн-членів Болонського процесу. У нашому випадку мова йде про спрощення процедури визнання, дебюрократизації, а не повної відміни. Усе, що тепер передбачатиме визнання в рамках спрощеної процедури, це підтвердження справжності.

Міністерство або університет звертатиметься до відповідного закордонного університету/школи з проханням підтвердити факт видачі диплому. Після його отримання готуватиметься відповідне свідоцтво. Окрім того, якщо раніше МОН був монополістом у цій справі, то тепер відповідно до Закону України "Про вищу освіту" вищі навчальні заклади можуть здійснювати дану процедуру.

"Можливо, ці зміни, на перший погляд, здаються не масштабними, але на практиці вони суттєво спростять життя багатьом власникам іноземних дипломів", - додає Анна Новосад.

"Українська правда. Життя"