Тест

Посадовці змінювали результати ЗНО на замовлення – Генпрокуратура

Про це повідомила прес-служба Генпрокуратури.

Як відомо, 21 липня правоохоронці здійснили обшуки в Центрі оцінювання знань.

За словами голови ГПУ Віктора Шокіна, наразі є всі підстави вважати, що керівництво цього центру зловживало своїм службовим становищем і вчинило низку тяжких злочинів.

Генпрокуратура розпочала кримінальне провадження за фактами несанкціонованого втручання та зміни інформації в "Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання".

Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчим МВС.

Правоохоронці вже встановили, що службові особи керівного складу Українського центру оцінювання якості освіти організувалися у стійке злочинне об'єднання для несанкціонованого втручання до "Системи оцінювання якості освіти" та "Реєстру осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання" для зміни інформації, що обробляється в ньому, на користь третіх осіб.

"Такі дії надавали цим особам незаконні переваги у доступі до вищої освіти, отримання відзнак (медалей) та оплаті навчання за бюджетні кошти, одночасно обмежуючи доступ до освіти обдарованій молоді", - повідомили в ГПУ.

"Таким чином, вказані службові особи використали зовнішнє незалежне оцінювання, яке є основним інструментом боротьби з корупцією в сфері освіти, для створення у власних інтересах та інтересах третіх осіб корупційного механізму доступу до вищої освіти", - додали у відомстві.

Під час обшуків правоохоронці вилучили комп’ютерне обладнання з доказами зазначених протиправних дій.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним особам запобіжних заходів.

Водночас міністр освіти Сергій Квіт заявив, що знає керівника УЦОЯО Ігоря Лікарчука як порядну людину.