Китай може дозволити народжувати другу дитину

— 23 липня 2015, 14:26

Нові правила, відповідно до яких, всім китайським парам буде дозволено мати двох дітей, якщо "все буде добре", були процитовані у China Business News із посиланням на джерело в уряді.

За словами Ліанг Жонгтанга, демографа із Шанхайської академії соціальних наук, відповідне рішення повинні були прийняти давно, пише The Guardian.

"Основною проблемою є не одна чи дві дитини. Мова йде про свободу репродуктивності. Базові права людини. Раніше уряд не вникнув у суть питання", - каже вона.

За словами Лу Дзієхуа, професора із демографії Пекінського університету, зміни настануть, ймовірно наступного року. Він також вважає, що дане рішення - реакція на зростаючий суспільний спротив до законів у сфері планування родини. Інтернет, до якого вже мають доступ більше 650 мільйонів китайців, зробив опозицію більш помітною та показав її потужність.

Між тим, експерти попереджають, що населення Китаю стрімко старіє, а пул робочої сили - скорочується. Країна матиме майже 440 млн. 60-ти річних людей уже в 2050 році, за оцінками ООН. Однак кількість населення працездатного віку - особи віком від 15 до 59 - знизилася на 3,71 млн. минулого року. І це тенденція, яка, як очікується, продовжиться і у майбутньому.

Протягом останніх років, "політика однієї дитини" була дещо послаблена. Так, уряд дозволив етнічним меншинам та сільським родинам мати другу дитину, якщо першою народилася дівчинка. Крім того, з 2013-го року багатьом парам дозволили мати двоє дітей, якщо один із батьків був єдиною дитиною у родині.

Реклама:

Головне сьогодні