Чому люди вірять у конспірологічні теорії – науковці мають відповідь

— 17 серпня 2015, 18:21

Річ у відчутті недостатнього контролю над власним життям.

Про це пише Time.

Як зізнався ад’юнкт-професор соціальної та організаційної психології Амстердамського вільного університету Ян-Віллем ван Проойєн, на початку дослідження для нього самого стало несподіванкою те, що в конспірологічні теорії вірить так багато людей.

Наука знає, що конспірологічні теорії частіше зароджуються в часи, коли суспільство переживає нестабільність та страх, наприклад, після терористичних атак, смертей відомих людей, стихійних лих, під час фінансової кризи.

Коли люди не мають змоги взяти ситуацію під контроль, вони намагаються відшукати в ній якийсь сенс, щоби знати, що буде далі.

"Пошук сенсу підводить їх до з'єднання точок, які в реальності не обов’язково між собою з’єднані", - пояснює ван Проойєн.

Науковець та його колеги переконалися, що відчуття контролю слугує "імунітетом" проти конспірології.

Під час одного з експериментів вони попросили одну групу піддослідних написати про життєві моменти, в яких вони відчувають, що тримають усе під контролем. Другу групу добровольців попросили, навпаки, описати ситуації, в яких вони почуваються безпорадними.

Після цього учені запитали думку учасників відносно однієї поширеної на той час у Голландії конспірологічної теорії. Представники першої групи виявилися менш схильними повірити в те, що уряд справді замислив щось лихе.

"Ми побачили, що коли ти даєш людям відчуття контролю, вони менш схильні вірити в конспірологічні теорії. Відчуття контролю робить людей менш підозріливими щодо дій уряду", - зазначає дослідник.

До слова, торік опитування, проведене в США, показало, що 37% американців упевнені, що ліки від раку насправді вже винайдено, але це приховується від широкого загалу, щоби фармакоманії не втратили прибутків.

"Люди мають природну тенденцію з підозрою ставитися до груп, котрі мають владу та потенційно можуть бути ворожими", - додає ван Проойєн.

Реклама:

Головне сьогодні