Щоби кохання не згасло довіку: поради психолога

— 29 вересня 2015, 16:23

Пристрасне почуття, сексуальний потяг до партнера – і через багато років усе може бути так само, як у медовий місяць, вважають дослідники.

Про це пише Time.

Під час опитування, проведеного доктором Деніелом О'Лірі в 2011-му році, американців попросили вказати, наскільки закоханими вони наразі почуваюся. Було сім варіантів відповідей, починаючи з "зовсім не закоханий" до "дуже закоханий". На превеликий подив дослідників, 40% учасників, котрі на той момент перебували у шлюбі понад 10 років, назвали себе дуже закоханими.

Звісно, наголошує автор статті, професор психології Артур Аарон, треба враховувати, що кожен по-різному визначає для себе, що таке кохання, до того ж, хтось із учасників міг обманювати сам себе або ж намагатися справити враження на інтерв’юерів. Але результати все одно вражають.[L]

До участі в іншому дослідженні, проведеному того ж року, спеціально запросили люблячі подружні пари зі стажем спільного життя не менше 10 років. Учені помітили, що коли хтось із пари дивився на фотографію своєї половини, в його мозкові активізувалася зона "винагородження".

Цікаво, що єдиною значущою відмінністю від поведінки мозку людей, які закохалися нещодавно, було те, що в учасників "зі стажем" не відбувалося збудження в зоні, що пов'язана з відчуттям тривоги.

На думку науковців, на тривалість пристрасного кохання позитивно впливають такі фактори:

  • выдсутність у житті сильного стресу (наприклад, якщо пара живе в бідному або криміналізованому середовищі, кохання вірогідніше згасне),
  • відсутність сильної депресії, тривоги, невпевненості в собі,
  • наявність у обох комунікаційних навичок, здатності вирішувати конфлікти,
  • наявність підтримки з боку родичів, особливо після народження дітей.

Для зміцнення стосунків у парі Аарон радить таке:

  • робить удвох щось нове та цікаве,
  • радіти успіхові партнера,
  • цінувати та висловлювати вдячність за те, що робить для вас партнер,
  • дружити з іншими парами.

Не можна спрогнозувати, чи вдасться певній парі пронести свою любов крізь роки, каже психолог. Але ж ми знаємо, що декому це таки вдається, і знаємо, що багато залежить від нас самих.

"Якщо ваші стосунки не чудові, не приймайте це за норму – зробіть щось із цим!", - наголошує Аарон.

Нагадаємо, британські вчені вирахували, скільки разів на день цілується щаслива та міцна пара, як часто кохається і каже слова любові. Дослідники ж сну з'ясували, як сплять закохані.

Реклама:

Головне сьогодні