Вчені створили "мапу тіла", де показали як чоловіки і жінки відчувають дотики інших. Фото

— 27 жовтня 2015, 14:44

У дослідженні Оксфордського університету та фінського Аалто взяли участь 1300 осіб. Їх опитали про те, в яких місцях тіла і від кого, для них були зручними дотики, пише The Independent.

Результати вчені об'єднали у "мапу індекса тіла". В ході експерименту виявилося, що чоловіки почувалися значно комфортніше від фізичного контакту, навідміну від жінок.

Більшість жінок повідомили, що єдина частина тіла, за яку їх може потримати незнайомий чоловік - це руки.

Для порівняння, чоловіки стверджували, що почуваються більш невимушено, якщо їх торкається незнайома жінка, ніж родич. Крім того, чоловіки повідомили, що жінки можуть торкатися будь-якої частини тіла, навіть статевих органів.

Фінські та британські дослідники попросили учасників з Великобританії, Фінляндії, Італії, Франції та Росії зафарбувати контури схематичного тіла так, де вони почувалися б від дотику комфортно та не дуже.

В цілому, чоловіки почувалися менш комфортно від дотиків їхніх друзів, навідміну від жінок. Жінки, як правило, були щасливими від дружніх доторків від чоловіків та жінок і у будь-якому місці.

Дослідниця Джулія Суквілехто припускає, що результати дослідження показали, наскільки доторки є важливими засобами підтримки соціальних зв'язків.

Виявилося також, що чим більше доторки до певної ділянки тіла приносять задоволення, тим більше людина захищає цю ділянку від доторків небажаних людей.

"Ми сприймаємо доторк у певному місці від друга чи родича як втішний жест, в той час як той самий доторк від партнера може стати набагато приємнішим. А від незнайомця - зовсім небажаним", - каже дослідник Робін Данбар з Оксфордського університету.

Реклама:

Головне сьогодні