Верховна рада отримала антипремію

— 16 листопада 2015, 17:11

Їх назвали "дискримінаторами" та обдарували особливою відзнакою – шорами (символ зашореності та обмеженості у поглядах).

"Переможців" визначали у трьох номінаціях: "Язик мій – ворог мій" (за найбільш дискримінаційне висловлювання); "Реально Г*" (за найбільш дискримінаційний вчинок); "Дискримінація "в законі" (за найбільш небезпечну та дискримінаційну законодавчу ініціативу).

В номінації "Найбільш небезпечна законодавча ініціатива" антипремію отримує Верховна Рада України, яка позбавила права голосувати на місцевих виборах 2015 року більше мільйона вимушених переселенців з Донбасу та Криму.

Незважаючи на кілька зареєстрованих законопроектів, Верховна Рада так і не спромоглася ухвалити відповідне законодавство, яке б дало змогу внутрішньо переміщеним особам взяти участь у виборах у тих спільнотах, де вони тепер мешкають.

В номінації "Реально Г*" (*реально ганебний вчинок) "перемогу" отримав власник аквапарку в м. Ужгород, колишній мер УжгородаСергій Ратушняк. У червні 2015 року адміністрація ужгородського аквапарку відмовила студентам-іноземцям у відпочинку.

Сергій Ратушняк сказав, що так піклується про здоров'я мешканців міста, не пускаючи "сифілісну і туберкульозну циганоту краю і всього світу".

Володимир Спільниченко, виконавчий директор НСК "Олімпійський", став антигероєм відразу в двох номінаціях "Язик мій – ворог мій" та "Вибір молоді". Журі "Дискримінатора" та інтернет-користувачів обурило, що після скандалу у зв’язку із побиттям чорношкірих уболівальників на НСК "Олімпійський" директор стадіону запропонував зробити окремий сектор для афроамериканців.

Зокрема, на іронічне запитання журналіста: "Якщо ви вважаєте, що це провокація, може, їм і на стадіон не можна ходити? Можливо, їм тоді створити окремий сектор?" - Спільниченко відповів: "Хороша ідея. Ми, напевно, прислухаємося до вашої пропозиції. Постараємося для них, може, зробити окремий сектор для того, щоб не було проявів расизму".

Хто ставав "Дискримінатором року" раніше – у 2013 і 2014 роках?

В номінації "Язик мій – ворог мій" (за найбільш дискримінаційне висловлювання) в 2013 році перемогу здобув мер Ялти Сергій Ілаш, який порівняв ромів зі "звірушками", а у 2014 році – колишній мер Києва Олександр Омельченко за висловлювання щодо людини з інвалідністю як про "бідненької людини, Богом обіженої, сліпенької, глухенької, кривенької".

За реально ганебний вчинок у 2013 році правозахисники відзначили настоятеля Києво-Печерської Лаври Владику Павла та президента Національної академії медичних наук Андрія Сердюка – за виселення з території Лаври клініки Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського, де перебували на лікуванні ВІЛ-інфіковані. У 2014 році антипремію здобув "Дельта Банк" за відмову у побутових кредитах людям з інвалідністю.

В номінації "Дискримінація "в законі" (за найбільш небезпечну та дискримінаційну законодавчу ініціативу) в 2013 році переміг народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко з проектом Закону "Про заборону спрямованої на дітей пропаганди одностатевих сексуальних стосунків", а у 2014 – Національний банк України за дискримінаційну постанову, яка обмежувала людей із "кримською пропискою" в користуванні банківськими послугами.

Коаліція з протидії дискримінації в Україні є всеукраїнською недержавною громадською правозахисною ініціативою, яка виникла у 2011 році і зараз об’єднує 50 організацій громадянського суспільства.

Міжнародний день толерантності — відзначається 16 листопада в усьому світі. Його запровадили у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО.

Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості.

У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні