До 2020 кожен п’ятий українець має вільно володіти англійською

— 17 листопада 2015, 15:06

Її метою є підвищення попиту на вивчення англійської мови, також переорієнтація інформаційного простору на англійську мову в усіх сферах діяльності.

Результати досліджень демонструють, що рівень знання англійської підвищує ВВП на душу населення країни, збільшує потенціал експорту та спрощує роботу бізнесу.

Таким чином вдосконалення рівня знання іноземних мов може стати інструментом для української трансформації та для надання широкого спектру можливостей для українців у світі.

"Система вивчення іноземних мов в нас побудована таким чином, що після школи чи університету люди знають граматику, вміють читати, наприклад, англійською, але не можуть цією мовою спілкуватися. Низький рівень володіння англійською мовою є природним бар'єром для українців для переорієнтації на західні цінності та стандарти" - відмітив народний депутат України та ініціатор кампанії Мустафа Найєм.

Україна speaking – це національний план дій, що координується ініціативою GoGlobal та втілюється спільно із партнерами, які підписали МАНІФЕСТ – відкриту пропозицію об’єднати зусилля з метою реалізації проектів в рамках глобальної кампанії.

Усі дії кампанії "Україна speaking" направлені на реалізацію чотирьох компонентів:

- Створення Національної програми популяризації знання іноземних мов

- Впровадження іноземних мов у систему Державної служби

- Введення нових стандартів вивчення та оцінювання в системі середньої та вищої освіти

- Запровадження загальнонаціональної програми запрошення в Україну носіїв іноземних мов

Перші проекти в рамках кампанії Україна SPEAKING вже стартували у цьому році.

Зокрема Адміністрація Президента з жовтня 2015 року на керівні посади приймає виключно фахівців із знанням англійської.

Для співробітників, які вже працюють на керівних посадах, ця норма починає діяти з 1 січня 2017 року.

До 2020 року ініціатива GoGlobal ставить цілі:

- 100% державних службовців категорії А будуть розмовляти однією з офіційних мов консульства Європи;

- 75% випускників старшої школи будуть розмовляти двома іноземними мовами;

- 20% українців вільно володіють англійською мовою. (В 2015 році цей відсоток складає 7% згідно опитування British Council).

Знання іноземних мов є нормою у світі й має стати нормою для України. Аби підняти рівень володіння іноземними мовами в Україні, вивчення, викладання та оцінювання має відбуватися за європейськими стандартами CEFR (The Common European Framework of Reference).

Першим кроком до зміни системи освіти в галузі іноземних мов, є робота із вчителями.

18 листопада стартує набір вчителів-тренерів, які пройдуть спеціалізоване навчання із запровадження кращих світових практик вивчення іноземних мов, європейських стандартів викладання та оцінювання тощо.

GoGlobal – це неполітична громадська ініціатива, що об’єднує людей навколо розуміння необхідності вивчення іноземних мов в Україні.

Ініціатива була заснована на початку 2015 року і сьогодні об’єднує понад 20 партнерів, серед яких посольства, державні органи центральної влади, міжнародні організації, культурні центри, мовні школи, аналітичні центри.

Підтримку ініціатива GoGlobal отримала й від Національної Ради Реформ.

Реклама:

Головне сьогодні