Тест

Найкращі світлини пам’яток культури України 2015 року

Міжнародний проект "Вікі любить пам’ятки" спрямований на створення повної ілюстрованої інформаційної бази про культурний спадок світу; зібрані фотографії будуть використані у Вікіпедії. У 2015 році конкурс відбувся у 33 країнах.

В українській частині конкурсу було завантажено найбільше фото серед всіх країн-учасниць — понад 41 тисячу фотографій більше 14-ти тисяч об’єктів культурної спадщини.

3334 пам’ятки були сфотографовані вперше. Участь у конкурсі взяли 232 автори, троє з них потрапили в десятку найактивніших завантажувачів фото у світі.

У межах проекту були нагороджені автори найкращих фотографій та автори, що сфотографували найбільшу кількість об’єктів, загалом та за областями. Найкращі світлини (за місцями) наводяться нижче.

1-е місце. Комплекс Кам’янець-Подільської фортеці, Хмельницька область, Кам'янець-Подільський. Автор фото - © Сергій Криниця
2-е місце. Німецький народний дім, Чернівці. Автор - © Максим Присяжнюк
3-є місце. Комплекс Успенського печерного монастиря, АР Крим, Бахчисарай, автор - © Максим Присяжнюк
4-е місце. Галицький замок, Івано-Франківська область, Галич. Автор - © Катерина Байдужа
5-е місце. Одеський національний академічний театр опери та балету, Одеса. Автор - © Костянтин Брижниченко
6-е місце. Святогірська лавра, Донецька область, Святогірськ. Автор - © Костянтин Брижниченко
7-е місце. Пасаж та готель "Пасаж", Одеса. © Катерина Красницька
8-е місце. Палац "Ластівчине гніздо", АР Крим, Ялтинська міськрада, смт Гаспра. Автор - © Віталій Башкатов
9-е місце. Семінарська церква, частина комплексу резиденції митрополитів Буковини та Далмації, Чернівці. Автор - © Ігор Куницький
10-е місце. Комплекс споруд Хотинської фортеці, Чернівецька область, Хотин. Автор - © Сергій Курля

Виставка переможців робіт учасників конкурсу проходитиме в Лаврській дзвіниці Києво-Печерської Лаври й триватиме до 27 листопада 2015.

Громадська організація "Вікімедіа Україна" є регіональним відділенням "Фонду Вікімедіа" в Україні, і займається популяризацією вікіпроектів "Фонду Вікімедіа", найвідомішим серед яких є Вікіпедія, залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів та розвитком вікіспільноти в Україні.