Науковці створять робота, що гратиме джаз

— 25 листопада 2015, 15:53

Агенція провідних оборонно-дослідницьких проектів (DARPA) видала грант на розробку роботів, які зможуть створювати джазову музику та імпровізувати.

Машина зможе грати як сольно, так і разом із живими музикантами, "відповідаючи" їм. Проект має назву MUSICA. Його мета – знайти нові способи взаємодії між людиною і машиною.

Про це пише Scientific American.

У пам'ять робота завантажать спеціально створену базу даних джазових соло у виконанні різних музикантів, що дасть змогу проаналізувати музичні процеси, що відбуваються під час гри, розглянути музику як форму спілкування.

"Це може зробити взаємодію між людьми та машинами набагато глибшою", - сказав учасник проекту, науковець та музикант із Університету Іллінойса Бена Гроссер.[L]

"Коли йдеться про джаз, ти відчуваєш музику, так само, як чуєш її та думаєш про неї – ти інстинктивно реагуєш на те, що відбувається", - зазначив він.

Таким чином джазова музика, яка може бути хаотичною та позбавленою ритму – це влучний аналог складних та мінливих нюансів людської поведінки в цілому. DARPA має сподівання, що робот-джазист колись допоможе створити машину, котра зможе миттєво реагувати на поведінку людей на полі бою.

"Погляньмо правді в вічі – намагання створити машину, котра зможе грати джаз – це божевільна ідея. Це не буде Майлз Девіс", - попередив Гроссер.

Нагадаємо, уже створено машину, котра повертає людям гарний настрій.

Реклама:

Головне сьогодні