Тест

Новий погляд на красу: вийшов легендарний календар Pirelli, але без оголених модельних тіл. Фото

Відома фотограф Енні Лейбовіц вирішила звернути увагу на найвпливовіших жінках, з акцентами на їхній силі та впливовості, а не на сексуальній привабливості. Своїми знімками вона хотіла продемонструвати скільки всього змінилося за пів століття, від моменту першої появи календарю.

Так, на сторінках календаря з'явилися 13 жінок, серед яких: художниця Йоко Оно, співачка Патті Сміт, тенисистка Серена Вільямс, письменниця Фран Лебовіц, актриса Емі Шумер, блогер Таві Гевінсон, режисер Ава Дувернай, модель Наталя Водянова, колекціонерка творів мистецтва Агнес Гауда і актриса Яо Чень.

65-річна письменниця Фран Лебовіц розповіла, що пропозиція знятися у календарі здалася їй жартом.

Актриса Яо Чень

Яо Чень має більше 70 млн. фоловерів соціальних мереж у Китаї, що робить її найпопулярнішою зіркою поп-культури. Можливо, вона є найпопулярнішою людиною на планеті. Її перший пост з'явився у 2009-ому році на Weibo (китайська платформа мікроблогів). У 2010 році Яо Чень була обрана почесним керівником Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR) у Китаї. Вона стала першим громадянином КНР в цій організації. Її фани люблять її за скромність та відкритість. Крім того, вона говорить про "соціальну відповідальність бути популярною".

Серена Вільямс

Серена Вільямс майже найвеличніша тенісистка серед жінок у світі. Вона та її сестра Вінус змінили спосіб, яким грають у теніс. Серена швидка, спортивна, жорсткий гравець з жахливою здатністю "виймати" себе зі складних ситуацій

Вільямс виросла у Комптоні, даунтауні Лос Анджелесу. Вона вчилася грати у теніс на громадському корті, куди її водили батьки, зовсім не пов'язані з цим видом спорту.

Патті Сміт

Патті Сміт - американська співачка єврейського походження, автор текстів, композитор. Жінка "на місії". Вона надихнула цілі покоління музикантів. Її альбом "Horses" (1975) вважається одним із найбільш впливових рок-альбомів. Її образ і досі надихає чоловіків, жінок та фешн-дизайнерів.

Емі Шумер

Емі Шумер - американська стендап комедіантка, сценарист, продюсер. Вона працює на самому краю фемінізму. Вона настільки в ньому, що те, що вона робить, часто не сприймається як фемінізм, як такий.

За словами фотографа, вона почала думати про ту роль, яку відіграють жінки, ті жінки, які чогось досягли. "Я хотіла зробити класичний набір портретів. Я хотіла, аби вони виглядали сильними і природніми", - розповіла вона.

Емі Шумер, Фран Лебовіц, Таві Гевінсон

Протягом свого існування, календар Pirelli показав оголених Кейт Мосс, Лару Стоун, Джоан Смолс, Жізель Бюндхен, Карен Елсон, Кармен Косс, Крісті Терлінгтон, Наомі Кемпбелл та інших.

Наталя Водянова, Серена Вільямс та Патті Сміт

Разом із рішенням Playboy у жовтні припинити оголення на своїх сторінках, півот Pirelli, здається, надає реального змісту теорії про те, що ми знаходимося у певній критичній точці публічної об'єктивізації жіночої сексуальності. Видання The New York Times назвало подію сигналом до культурного зсуву.

Видання пише, що хід Pirelli буде широко сприйматися як політична заява, навіть не тому, що фотосесія Лейбовітц у 2000-ому році була більш "класичною". Тоді Pirelli показав оголених моделей, зокрема Летицію Касту в традиційному грецькому ню. Та чи може бути, що це простий приклад розрахованої експлуатації соціальної тенденції, розумна спроба отримати прибуток на "дусі сучасності" чи більш стале намагання щось змінити?

Те, що відповідь як і раніше знаходиться на стадії обговорення свідчить про те, наскільки чутливим залишається це питання.

Компанія Pirelli випускає свої календарі з 1964 року. Видання розповсюджується обмеженим накладом, в 30 тис. примірників серед привілейованих партнерів і друзів фірми.

"Українська правда. Життя"