"Українські лікарні - це не надбання народу, а його сором", - Квіташвілі

— 24 грудня 2015, 15:10

Тому що все населення має страховки, а сума страхування дає змогу обслуговуватися в будь-якій медичній установі.

Про це в інтерв'ю виданню "Тиждень" розповів міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі.

Ключові реформи в галузі охорони здоров’я важко здійснювати, вони стосуються всіх прошарків населення. Для проведення реформ потрібні воля, розуміння та об’єднання всіх ресурсів влади. Про це в інтерв’ю "Тижню" розповів міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі.

"Реформи — це не початок чи кінець чогось, а нескінченний процес. Не вірте тим, хто каже, що через три роки реформування буде завершено. Поліпшення системи охорони здоров’я в Україні залежить від того, як швидко держава стане багатою, з’являться середній клас, західні технології. А з популістськими гаслами про те, що лікарні — це надбання народу, ми далеко не просунемося", — пояснив він.

[L]За словами Квіташвілі, у Грузії, яка в рази бідніша за Україну, лікарні доступні для бомжів і мільйонерів. Тому що все населення має страховки, а сума страхування дає змогу обслуговуватися в будь-якій медичній установі.

"Найкраща клініка, яку я бачив в Україні, у десять разів гірша за посередню в Тбілісі. Українські лікарні — це не надбання народу, а його сором, бо він мусить лікуватися в таких закладах", — зазначив міністр.

Крім того, Квіташвілі зауважив, що модель Миколи Семашка (Один з організаторів системи охорони здоров'я в СРСР – ред.) яка функціонує зараз в Україні, не дає мотивації: немає якісного лікування, фінансової мотивації, професійного зростання.

"Якщо хірург в Україні з вищою освітою легально отримує 4000 грн за місяць, а після курсів підвищення кваліфікації — 4228 грн, то в нього нульова мотивація. Хоча не секрет, що в медичних працівників є багато неофіційних джерел доходів…", — наголосив він.

Реклама:

Головне сьогодні