З України виїхало понад 20 тисяч молодих науковців — Шульга

— 28 грудня 2015, 11:50

Про це заявила у коментарі "Громадському радіо" науковець і експерт "Реанімаційного пакету реформ" Наталя Шульга.

Попри постійне зменшення бюджетного фінансування, ситуацію може поліпшити закон "Про науку та наукову діяльність" – він дозволить залучення українськими науковцями грантівського фінансування.

Під час зустрічі з науковцями, президент заявив, що підпише цей закон, який був прийнятий Верховною радою 26 листопада.

До цієї заяви, закон "Про науку та наукову діяльність" не підписувався і напруга в науковому середовищі сягнула свого максимуму. Науковці пікетували АП, ВРУ з закликами чим скоріше підписати даний законопроект і тим самим дати зелене світло реформуванню у цій галузі.

"Думаю, президент з різних боків мав різні рекомендації і як за вето, так і за проведення реформ. Те, що він прийняв, з нашої точки зори, правильне рішення, свідчить про те, що він хоче залишитись в історії як позитивна для науки постать", - прокоментувала Наталія Шульга.

Петиція, яка була зареєстрована на сайті президента з проханням підтримати дані пропозиції, набрала понад 11 тисяч голосів.

Цей законопроект має вступити в дію з 1 січня.

"Однією з новацій стане Національний фонд досліджень, там будуть програми, як для фінансування нових досліджень, так і для розробки нових продуктів, підтримки стартапів", - розповіла експертка РПР.

"Люди не розуміють, що наука лежить в основі всіх економік успішних країн. Якщо ви не створюєте умови для роботи дослідників, атмосферу в середовищі, яке продукує нові знання, ви тим самим знекровлюєте власну економіку, ви не можете нічого запропонувати світу, нічого продати", - сказала Шульга і додала, що за останні роки ми втратили понад 20 тисяч молодих, які виїхали з країни.

"Це втрата, яка дорівнює кількості дослідників, які залишилися в академії наук", - підсумувала вона.

[L]Як відомо, Україна підписала угоду з Європейським Союзом про участь в рамковій програмі ЄС з наукових досліджень та інновацій "Горизонт 2020", яка дає можливість Україні бути ініціаторами й координаторами програм.

"Це тест для нашої системи чи зможемо ми запропонувати Європейському Союзу хоч один проект, де ми можемо виступати координаторами. Загальна сума грантівських коштів, що виділяються на науку, складає 80 мільярдів євро", - сказала Шульга.

Реклама:

Головне сьогодні