НАН через брак фінансів скоротить дослідження та співробітників

— 22 січня 2016, 14:28

Про це в інтерв’ю "Голосу країни" повідомив президент НАН Борис Патон. Він зауважив, що бюджет передбачає скорочення фінансування Академії — до суми заледве 2 млрд. 54 млн.

Водночас мінімальна сумарна потреба НАН на 2016 рік становить майже 2 млрд. 780 млн. грн.

За його словами, це вкрай негативно позначиться на діяльності наукових установ. "Воно призведе до неминучого згортання досліджень за багатьма пріоритетними напрямами, суттєвого скорочення чисельності співробітників академії". – наголосив академік.

За таких обставин в Академії катастрофічними темпами продовжує зменшуватися кількість молодих учених. Вони або емігрують, або змінюють вид діяльності. Така тенденція прослідковуються впродовж останніх чотирьох років.

Як відомо, 8 грудня молоді науковці провели акцію "Молодь НАН – за реформу науки, а не бюджетний дерибан!". Молоді науковці влаштують науковий перформанс та пікетування під Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України.

Вони символічно продемонструють досягнення українських науковців – представлені на фото-картинах з виставки "Мистецтво науки" та постери з сучасними розробками науковців з різних установ Національної академії наук (НАН) України.

Організатори зачитають свої вимоги до депутатів Верховної Ради України, а потім – до Кабінету Міністрів України та передадуть відповідні листи-звернення. Десять фото-картин з "Мистецтва науки" буде передано для виставки до Верховної Ради України.

Зокрема, вчені вимагають реформувати науку відповідно до нового Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність", прийнятого 26 листопада Верховною Радою України, не проводити жодних реорганізацій Нацональної та галузевих академій наук до проведення належного аудиту із залученням як вітчизняних, так й іноземних експертів, забезпечити самоврядність Національної академії наук України згідно з законодавством та статутом, а також недоторканність її інфраструктури та земельних ресурсів та забезпечити у Державному бюджеті 2016 року повноцінне фінансування академічної науки, принаймні не нижче мінімальних потреб на рівні 2,7 млрд. грн.

Реклама:

Головне сьогодні