Міносвіти відмовилось надати контракти 10-ти ректорів ВНЗ України

— 25 січня 2016, 15:13

Про це у своєму блозі на УП повідомив журналіст Олексій Братущак та опублікував відповідний документ.

Так, Міносвіти відмовило на запит надати контракти 10-ти ректорів ВНЗ України. У листі відповіді директор департаменту персоналу Ігор Кабанов вказав, що "у контрактах з ректорами ВНЗ присутня норма, що забороняє розголошення третім особам інформації, наведеної в контракті".

Зазначається, що міністерство звернулося до ректорів з листом, щоб вони надали дозвіл на оприлюднення контрактів.

В свою чергу, журналіст вважає, що такі дії Міносвіти є неправомірною відмовою на запит про доступ до публічної інформації.

"І припускаю, що справжньою причиною відписки є небажання оприлюднювати розмір надбавок та доплат ректорам", - пише він.

Він пояснює, що у серпні 2015-го Кабмін затвердив типову форму контракту з керівниками ВНЗ. У документі немає норми, яка б забороняла розголошення інформації третім особам.

Натомість з типової форми видно, що для кожного ректора в контракт вносять чотири особливі пункти, серед яких: строк дії контракту, розміри надбавок та доплат, додаткові підстави для припинення контракту та відповідні компенсації, а також відомості про ректора.

Лише останній пункт містить конфіденційну інформацію про ректора: місце проживання, домашній телефон та данні паспорту.

"Але при оприлюдненні цю інформацію можна заретушувати, як це робиться з деклараціями про доходи чиновників, депутатів тощо", - додає журналіст.

На його думку, приховати таким чином розміри надбавок та доплат не вийде, бо їх виплачують з державного бюджету, і ці виплати мають бути прозорими.

"Тому, думаю, їх і вирішили приховати відпискою", - каже він.

Є й другий аргумент, чому контракти ректорів мають бути у вільному доступі. Справа у тому, що закон "Про вищу освіту" надає можливість Вченим радам та Наглядовим радам університетів вносити подання про відкликання керівника ВНЗ з підстав, передбачених, зокрема, контрактом. Але для цього ж члени цих рад мають знати, що ж написано в цих контрактах.

"Я хотів отримати контракти лише ректорів 10 вишів. Не знаю, може це директор департаменту персоналу Ігор Кабанов вирішив засекретити ці контракти, або приховати контракт одного з ректорів. Тому публічно звертаюся до Міністра освіти і науки Сергія Квіта: оприлюднити контракти усіх ректорів державних вишів", - каже журналіст.

Раніше стало відомо, що ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський задекларував торік 623, 470 тис. грн.

У своїй декларації ректор зазначив, що з зазначеної суми 285, 236 тис грн становить його заробітна плата й інші виплати; 81, 898 тис грн – доходи від наукової діяльності, а 107,433 тис грн задекларовано як дивіденди, при цьому на рахунку ректор вказав, що має суму 773, 8 тис грн.

Нещодавно стало також відомо, що генеральний директор-художній керівник Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Г.Г.Верьовки заробляє 38 558 грн на місяць.

Крім того, журналісти отримали інформацію про місячний фонд заробітної плати Мінкульту. Виявилося, що відомство отримує 605 573 грн. Відомо, що у штатному розписі Міністерства культури України – 231 працівник.

Посадовий оклад Міністра культури – 7636 грн, його першого заступника – 6640 грн, трьох заступників – по 6225 грн.
Загалом у структурі міністерства 3 департамента та 7 управлінь.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні