Тест

"Бабуся зв'язала": команда бабусь в'яже рукавиці та заробляє гроші. Фото

У її команді - три пенсіонерки, що в'яжуть бавовняні рукавиці, пише БЖ.

Якось дівчина згадала статтю про одну цікаву ініціативу в Росії. Там створили соціальний бізнес, продаючи в'язані шкарпетки від удмуртських бабусь. Аня вирішила зробити щось схоже у нас.

Тут і далі фото зі сторінки "Бабуся зв'язала" у Facebook

Проект "Бабуся зв'язала" народився в жовтні. А в листопаді Аня вже знайшла співробітниць, які зв'язали перші рукавиці, і взяла участь у маркеті "Кураж базар", де продала більше 20 пар:

"Бабусь я шукала серед своїх знайомих. Мені здавалося, що написати пост в Facebook про пошуки бабусь - це якось по-слабацкі. Ще начиталася різної літератури, де радили випробувати ідею на чомусь малому. Тому для старту я вирішила знайти хоча б одну людину", - розповідає Аня.

Знайти першу бабусю виявилося непросто - серед знайомих зацікавлених не виявилося. Мовляв, траплялися люди, які в'яжуть, але не бабусі, або в'яжуть, але тільки для себе, або бабусі, у яких весь час йде на онуків.

Тоді дівчина вирішила почати польові дослідження. Все в місті колись бачили бабусь, які торгують в'язаними речами. Але коли потрібно, знайти таких людей, як правило, не виходить.

Аня ходила на Андріївський узвіз, а потім вирішила зайти на легендарну київську барахолку, яка переїхала з Куренівки на Петрівку:

"Я придивлялася до всіх, хто продавав в'язані речі, намагалася вгадати, скільки людині років. Так знайшла 77-річну Людмилу Володимирівну. Виявилося, що вона - не просто бабуся, а прабабуся. В'яже з молодості, на барахолці - постійний продавець. Приносить рукавиці і шкарпетки, іноді майструє різні вироби і навіть шиє чоловічу білизну".

Там же Аня відшукала ще одну працівницю Ніну Василівну. Третю бабусю порадили знайомі з Глухова. На сьогодні ці три пенсіонерки складають кістяк команди. Нещодавно до них приєдналася ще одна бабуся Олена, але поки вона зв'язала кілька пар рукавиць.

Аню надихає формат соціального підприємництва, яке тільки приходить в Україну, хоча давно розвинене в Європі.

Мета проекту "Бабуся зв'язала" - забезпечити нужденним пенсіонерам постійний повноцінний заробіток. Саме тому Аня приділяє особливу увагу пошуку бабусь.

З часом Аня думає співпрацювати з організаціями, що опікуються літніми людьми, але поки таких не знайшла.

Робота проекту налагоджена так: Аня купує нитки, спиці і замовляє модель конкретній бабусі. Як тільки робота виконана, відразу ж віддає за неї гроші в'язальниці, а потім вже займається реалізацією. Суму, яку отримує кожна бабуся за одну пару рукавиць, Аня не розкриває, але говорить, що в середньому в'язальниці виходять на другу пенсію - близько 1000-1600 грн на місяць.

Однією з найбільших проблем став пошук якісних матеріалів:

"Спочатку я не дуже розбиралася в нитках. У бізнес-плані я закладала на них одну суму, і думала, що все вийде дуже дешево. Але на практиці довелося перепробувати багато різних ниток, перш ніж знайшла хороші. Спочатку купувала нитки в роздріб, виходило трохи дорожче, а після першої виставки, коли стало зрозуміло, що наші рукавиці користуються попитом, закупила вже оптову партію