Варшава хоче карати, якщо "Аушвіц" називатимуть "Освенцимом"

— 16 лютого 2016, 10:32

Законопроект став відповіддю закордонним ЗМІ, пише ВВС.

Поляки образилися на те, що зазвичай медіа використовують формулювання "польські табори смерті", коли мова йде про нацистські табори, які розташовувались на території Польщі.

Законом передбачається ввести кримінальну відповідальність, за те, що хтось називатиме нацистський табір смерті "Аушвіц" польською назвою "Освенцім".

Вхід у "Аушвіц"

Якщо законопроект ухвалять, за його порушення передбачено до п'яти років позбавлення волі.

У 2013 році такий законопроект, представлений партією "Право та справедливість", відхилили.

"Аушвіц-Біркенау" – один із найбільших концтаборів, що існував з кінця травня 1940 до кінця 1949 року біля міста Освенцима (Польща). З кінця травня 1940 до січня 1945 використовувався як нацистський концтабір.

Зараз у концтабір перетворили на музей пам`яті. Фото odin-moy-den.livejournal.com

27 січня 1945 року ув’язнених Аушвіцу звільнили. До кінця 1949 року використовувався як радянський концтабір.

Сучасні історики збігаються у думці, що в Аушвіці було знищено від 1,1 до 1,6 мільйона осіб, значну частину з яких складали євреї. Ця оцінка була отримана непрямим шляхом, для чого проводилось вивчення списків на депортацію та підрахунок даних про прибуття потягів з в'язнями у Освенцим.

З кожним роком залишається все менше очевидців тих подій, у 2015 році у Польші на урочистостях з нагоди річниці звільнення полонених були присутні близько 100 ув'язнених, що вижили.

Нещодавно загальносвітову увагу отримав літній 90-річний єврей Адолек Корман, який вижив у цьому нацистському таборі смерті, він повернувся туди разом з онуками і станцював під пісню Глорії Гейнор I Will Survive.

Реклама:

Головне сьогодні