Білл Гейтс підтримав ФБР у війні за дані користувачів

— 23 лютого 2016, 13:10

Суперечки найбільших IT-компаній світу та американської влади навколо доступу до приватних даних користувачів не вщухають.

Цього разу свою заяву зробив співзасновник "Майкрософта" мільярдер Білл Гейтс, повідомляє The Guardian.

Він вважає, що влада та спецслужби мають право вимагати співпраці від резидентів Кремнієвої долини, коли йдеться про розслідування терористичних атак.

Гейтс також запитав у голови компанії Apple Тіма Кука, чому той вважає одиничний запит ФБР вимогою створити для влади "чорний хід" у захисті телефонів.

"Це окремий випадок, коли влада просить надати доступ до інформації. Вони не вимагають загальних змін, а лише говорять про конкретну справу", - сказав Гейтс.

"Немає різниці між цим запитом і проханням до телефонної компанії чи банку надати конкретну інформацію. Уявімо, що банк перев'язав вінчестер стрічкою і каже: "Не змушуйте мене перерізати її, бо ви потім змушуватимете мене перерізати її ще багато разів", - додав батько операційної системи Windows.

Білл Гейтс вважає, що спецслужби мають право отримувати дані з телефонів терористів. Фото about.me

На минулому тижні соціальні мережі-гіганти Facebook і Twitter приєдналися до боротьби компанії Apple за таємницю особистих даних своїх користувачів.

Керівники обох мереж заявили, що "стоятимуть поряд із Apple" та "агресивно боротимуться" проти спроб ФБР послабити шифрування даних.

Засновник соцмережі Facebook Марк Цукерберг також підтримав Apple. На конференції Всесвітнього мобільного конгресу у Барселоні він пояснив, що вірить у криптування даних і вважає його важливим інструментом безпеки.

Apple очолює словесну "війну" зі спецслужбами США, які прагнуть отримати зашифровану особисту інформацію одного із учасників грудневої стрілянини у Сан Бернардіно, округ Лос-Анджелеса, коли троє озброєних чоловіків у військовій формі розстріляли відвідувачів місцевого центру для неповносправних людей.

Тоді загинуло 17 осіб, 14 було поранено.

Каліфорнійський суд постановив, що Apple має допомогти ФБР у розслідуванні стрілянини у Сан Бернардіно, надавши доступ до телефону зловмисника.

Засновник соцмережі Facebook Марк Цукерберг також підтримав Apple. Фото linkedin.com

Раніше подібні заяви зробили співзасновник мессенджера Whatsapp Ян Коум та керівник Google Сандар Пічай.

За рішенням суду, Apple зобов’язана створити оновлення для програмного забезпечення, яке би полегшило вгадування паролю на iPhone 5c.

Тім Кук зробив заяву, в якій він розповів про неспроможність компанії зробити це без спеціальної прошивки, яка б "зламала" захист пристрою.

Також він наголосив, що IT-гігант проти вбудовування у телефони так званого "чорного ходу" для влади.

Реклама:

Головне сьогодні