Покажи обличчя і плати: MasterCard проситиме селфі замість пароля

— 23 лютого 2016, 14:53

MasterCard дозволяє користувачам надавати селфі та відбитків пальців для підтвердження онлайн-платежів.

Одна з найбільших компаній-емітентів платіжних карток провела дослідження у США та Нідерландах і з'ясувала, що 92% людей обрали нову систему, а не старі-добрі паролі.

Таке оголошення почули відвідувачі виставки технологій Всесвітнього мобільного конгресу у Барселоні, повідомляє BBC.

Нові правила діятимуть вже влітку у Канаді, Великобританії, Нідерландах, Бельгії, Іспанії, Італії, Франції, Німеччині, Швейцарії, Норвегії, Швеції, Фінляндії та Данії.

Користувачам треба буде завантажити додаток на комп'ютер, планшет чи смартфон.

Експерти сперечаються, чи буде така система безпечною.

MasterCard проситиме селфі замість пароля для онлайн-платежів. Фото fox61.com

Одні вважають, що біометрична перевірка стане на шляху шахраїв. Дехто має сумніви, чи можна надійно захистити таку систему.

Дані платіжної картки треба буде вносити, як і раніше. Але при подальшій ідентифікації користувачів попросять подивитися у камеру телефона чи прикласти пальця до сенсора.

Якщо людина захоче платити за селфі-системою, вона повинна буде кліпнути очима у телефон, щоб шахраї не могли використовувати чужі фотографії.

"Клієнти ненавидять паролі", - каже Аджай Бхала, керівник відділу безпеки MasterCard.

"Ми знаємо, що найчастіше люди вводять пароль 123456, тому їхні гроші не захищені. Також користувачі полюбляють ставити один пароль на безліч аккаунтів, пристроїв і сайтів. Якщо "хакнуть" один із них, всі інші теж треба змінювати", - додав фахівець.

Компанія переконана: оскільки у сучасному світі у всіх є мобільні телефони та інтернет, біометричні дані можна використовувати замість традиційної аутентифікації.

У MasterCard запевняють, що дані не передаватимуться нікуди у такій формі, щоби їх можна було перехопити чи вкрасти.

Фахівці з безпеки дедалі частіше наголошують: методи розпізнавання, які спираються на інформацію про те, хто ви є, замість того, про що ви знаєте, критично необхідні світові.

Щоб підтвердити, що ви не фотографія, треба кліпнути очима. Фото: newsx.com

Mastercard – не єдина компанія, яка експериментує із зображеннями обличчя та інструментами ідентифікації клієнтів.

Гігант електронних продажів, китайська платформа Alibaba нещодавно ввела систему покажи-обличчя-і-сплати.

Операційні системи Microsoft Windows 10 та Google Android вже дозволяють користувачам розблоковувати деякі свої пристрої, поглянувши у камеру.

"Розумні гаманці" компаній Apple, Samsung та Android надали покупцям і платникам можливість підтверджувати платежі за відбитками пальців.

Банкомати японських банків також обладнані сканерами, які отримують зображення візерунків вен на пальцях власників карток.

Реклама:

Головне сьогодні