Тест

"Нам людей розсадити треба": відвідувачку на візку не пустили до "Криївки"

Про це він написав у Facebook, повідомивши також деталі інциденту, який стався 27 лютого.

"Був у вихідні з друзями у Львові і зіткнувся з бідою. Зі ставленням звичайних людей. Нас не пустили в Криївку", – розповів чоловік.

За словами Руслана, працівник закладу, який зустрічає гостей на вході, пояснив відмову впустити їх тим, що людина на візку фізично не зможе спуститися до ресторану сходами.

На прохання дати хоча б перевірити, чи справді зайти буде складно, охоронець відповів: "Та ніколи мені тут, мені людей розсажувать треба!".

"Бійки не сталося тільки тому, що Віка, яка була на візочку, мене попросила. Я стиснув зуби і, розвернувши її, поїхав геть. В нас був лише один вечір, і псувати собі настрій ніхто не хотів. Хоча я особисто більше туди не ходок. Що й відображено на фото", – пояснив свою позицію він.

"В усіх адекватних країнах, де я побував, ставлення до людей з обмеженими можливостями інше. І завезуть, і допоможуть. Тим більше, що ми не милостиню просити прийшли, а гроші витрачати", – додав Руслан.

За його словами, адміністрація ресторану пообіцяла переглянути записи з камер відеоспостереження і надати свій коментар.

Керівник мережі закладів Fest Андрій Худо так прокоментував подію "Українській правді": "Звичайно розберусь в цьому інциденті. Чоловік на вході глибоко не правий, якщо він так поступив. І якщо все так було як описано, то він у нас не працюватиме. Наші цінності – це рівне ставлення, повага і увага до людей з особливими потребами".

Згодом Андрій повідомив, що перевірка відеозапису довела: працівник закладу був неправий, його буде звільнено.

"На жаль, випадок, описаний Русланом Горовим, підтвердився. Усвідомлюємо, що повелись жорстоко і сповна відчуваємо провину за цей негідний вчинок. Ми вдячні Руслану за його стриманість, адже захищаючи своїх близьких, у таких ситуаціях важко стримати емоції", написав ресторатор.

"Усе, що ми можемо зробити зараз, це присвятити справі забезпечення комфортного перебування людей з особливими потребами роботу нашої команди у найближчі місяці. Адже відповідальність за цей інцидент лежить не тільки на одній конкретній людині, але на усій команді загалом" – додав він.

"Оскільки поведінка працівника "Криївки" суперечить цінностям нашої компанії, прийнято рішення про його звільнення. Ми ще раз просимо вибачення у Руслана Горового та його подруги за цей інцидент!

В мене ніколи не було ілюзій з приводу стосунків між державою і інвалідами. Держава робить самий мінімум, аби не вигляда...

Опубликовано Ruslan Gorovyi 2 марта 2016 г.

Ми перевірили інформацію, описану Ruslan Gorovyi у Facebook про те, що концептуаліст нашої ресторації “Криївка” не допом...

Опубликовано Андреем Худо 2 марта 2016 г.

Журналіст також розповів про ставлення держави до неповносправних людей: "Наші міста не пристосовані для інвалідів, особливо для тих, хто пересувається на візку. І що особливо протівно – більшість "колясочників" вже давно махнули на це рукою. Не можеш видертися на бордюр? Ну, буває. Не влазить видана державою коляска в ліфт? Ну, таке діло. Не можеш зайти в магазин чи кафе? А чого ти туди взагалі поперся?".

Це вже третій скандал за участі людей із особливими потребами у закладах Львова.

Зовсім нещодавно Романа Кисляка, відомого переселенця з Донецька і людину з ДЦП, вигнали з ресторану "Vapiano Lviv" за те, що він видався підозрілим.

Чоловік саме зайшов до закладу, розмовляв по телефону і шукав журналістку, з якою домовився про інтерв’ю. Однак офіціант не пустив його, змусивши піти.

Тоді Роман пояснив, що не тримає зла на офіціанта, адже звик до того, що є вигнанцем у суспільстві.

Фото theconversation.com

"Я не ходжу по ресторанах, бо розумію, що є бридким. Вони гидують. Але ж мене запросили на зустріч... Я себе звинувачую, хоча це й не я виклав в інтернет... Я не хочу жити, бо я є тягарем у суспільстві", – розповів Кисляк.

Представники мережі вибачилися перед Романом. Пізніше волонтер започаткував акцію #‎накавуздругом і прийняв запрошення на каву від дружини президента Марини Порошенко.

"Якщо ви вже маєте друга з особливими потребами – запросіть його в кафе або ресторан. Спілкуйтесь, веселіться, пийте каву, чай, їжте млинці, сирники, бургери або торти. Не забудьте сфотографуватися та поділитися з нами фото з хештегом #накавуздругом", – запропонував чоловік.

Згодом ініціатива набрала обертів.

Іншому мешканцю Львова і людині із ДЦП Остапу Стаднику відмовили у доступі до фітнес-центру "Sport life". Два роки Остап не міг записатися на плавання.

Хлопець написав звернення до міської ради Львова і виступив перед депутатами. Чиновники пообіцяли вирішити проблему.