Тест

Післясмак 8 березня: гендерної рівності немає ніде у світі. Рейтинг країн

Зі 145 націй найближчою до ідеального показника опинилася Ісландія. Одразу за нею розташувались Норвегія, Фінляндія та Швеція.

В той самий час у Ємені, який визнано країною із найгіршим рейтингом рівноправності, жінок вважають лише наполовину свідками у судових справах, і вони не мають права вийти з дому без дозволу чоловіка, пише Los Angeles Times.

У Танзанії та Лісото жінки не можуть успадковувати землю.

По всьому світу одна із трьох жінок протягом життя зіткнеться з сексуальним насильством або примусом з боку свого партнера.

Науковці та експерти оцінювали економічні можливості, рівень доступності освіти, послуг із охорони здоров'я, можливості брати участь у політичних процесах в країні чоловіків та жінок за даними 2015 року.

Фото UN Women/Flickr

"Дуже прикро усвідомлювати, що навіть у 2015 році ми не маємо рівності," – сказала Даніела Лігієро, віце-президент жіночої стратегії в ООН.

Повний рейтинг країн можна переглянути на інтерактивній мапі.

Освіта

Близько 2/3 країн, що розвиваються, досягли рівності чоловіків та жінок у первинній освіті, але прогрес сповільнюється, коли йдеться про середню і старшу школу.

Наприклад, в Африці та Південній Азії у хлопців у 1,55 разу більше шансів отримати середню освіту, ніж у дівчат.

Статистика фонду ЮНІСЕФ говорить, що у 2012 році як мінімум у 19 країнах за шкільними партами сиділи 90 дівчат на кожні 100 хлопців. Показник значно зменшується в арабських країнах.

"Навіть коли дівчата дійшли до класу, вони ризикують потрапити у хаотичні конфліктні ситуації", – каже головний юрист департаменту прав жінок Human Rights Watch Ніша Варіа.

У Пакистані таліби оголосили війну освіті дівчат, і часто нападають на освітні заклади. У 2012 році вони поранили активістку Малалу Юсуфзай, яку потім нагородили Нобелівською премією миру.

Країни світу з найкращими показниками рівності. Дані: Світовий звіт про гендерну нерівність, 2015 рік. reports.weforum.org

Робота

Перешкоди для працевлаштування жінок не зникають, навіть якщо вони здобули освіту і академічну ступінь.

Часто це відбувається тому, що вони відповідають за побут членів своєї родини. До обов'язків жінок зараховують догляд за дитиною, приготування їжі та решту домашніх справ. "Це робота, за яку жінкам не платять. Вони виконують утричі більше неоплачуваної роботи, ніж чоловіки", – йдеться у доповіді ООН за 2015 рік.

Відсутність жінок у сфері оплачуваної праці шкодить економіці світу, вважають експерти. Якби жінки мали таке ж представництво на ринку праці, як чоловіки, глобальне щорічне ВВП зросло би на 28 додаткових трільйонів доларів чи на 26%. Такі дані навидить Глобальний інститут МакКінсі.

Рівень щорічного заробітку жінок та чоловіків. Дані: Світовий звіт про гендерну нерівність, 2015 рік. reports.weforum.org

Дискримінаційні юридичні заборони досі діють у багатьох країнах.

Так, у Саудівській Аравії жінкам не можна сідати за кермо і відкривати банківські рахунки без дозволу чоловіка.

Уганда забороняє жінкам оформлювати опіку над власними дітьми після розлучення.

Ватикан лишається єдиною країною у світі, де жінкам не можна голосувати. Лише кардинали можуть обирати нового Папу, а жінки не можуть бути лідерами католицької церкви.

Країни Європи та Центральної Азії з найкращими показниками рівності. Дані: Світовий звіт про гендерну нерівність, 2015 рік. reports.weforum.org

Соціальні та культурні норми сповільнюють розвиток жіночого населення, а заборони можуть бути небезпечними для них.

За даними ЮНІСЕФ, понад 700 мільйонів жінок вийшли заміж до 18 років. Із них 250 мільйонів створили сім'ю до 15 років. Наречені-діти – досі звичайна справа у Західній і Центральній Африці та Південній Азії.