Листи першачкам. Директор школи попросив Світлану Ройз допомогти дітям уникнути стресу

— 13 квітня 2016, 16:02

Листи — це своєрідний психологічний практикум, який допоможе і малюкам, і дорослим впоратися з надмірним навантаженням.

Про необхідність звернутися до батьків та дітей розповіла у своєму Facebook дитячий психолог Світлана Ройз.

"Кілька днів тому через Іванну Коберник (заступника голови ГО "Батьківський контроль", — ред.) надійшов запит від директора школи №148 Сергія Горбачова — написати листа для батьків дітей, які здають іспити і проходять співбесіди до першого класу, щоб подбати про почуття тих, хто взагалі переживає стрес під час іспиту і особливо тих, хто до школи не потрапить", — пояснила ідею Світлана.

Вона розповіла, що щороку у квітні психологів буквально "накриває" хвилею батьківської паніки, дитячих, сімейних стресів та неврозів.

"Нехай це — маленька крапля, але, можливо, вона зможе стати хоч трохи цілющою. Три "пазли" - Школа (директор Сергій Горбачов), батьки (Іванна Коберник) і я — психолог… склали ці листи. Листи — більше, ніж просто чергові тексти, це маленькі практикуми", — додала психолог.

Психолог Світлана Ройз вважає, що "треба дбати про почуття тих, хто взагалі переживає стрес під час іспиту, і особливо тих, хто до школи не потрапить"

Автори листів просять розповсюдити їх у школах.

"Українська правда. Життя" звернулася до Сергія Горбачова із проханням розповісти, які події вплинули на ідею написати ці листи, і одразу опублікує його пояснення, щойно воно надійде.

Поки ж наводимо тексти листів з посту Світлани.

За словами Світлани Ройз, у квітні психологів накриває хвиля дитячої і батьківської паніки. Фото fcscafeine/Depositphotos

ЛИСТ ДЛЯ ДІТЕЙ

Любий друже! ([ім'я дитини, до якої звертаємося].

Ми були дуже раді познайомитись і поспілкуватись з тобою. Ти пройшов одне з перших дорослих випробувань в своєму житті — співбесіду в перший клас школи.

Оцінка за співбесіду могла тебе порадувати, а могла — засмутити. Але ж це — всього лише число. Жодна оцінка, жоден бал не може визначити, який (яка) ти насправді. За цим числом не видно твоєї посмішки, твоєї доброти, твоєї чесності, твого розуму і твоїх мрій. І навіть, якщо оцінка і результати співбесіди тебе не порадували, пам'ятай — це оцінка не тебе самого.

Уяви собі, що всередині тебе є вогонь — вогонь твоїх якостей, твоїх "дарів", твоїх здібностей — уяви цей теплий і яскравий вогник всередині себе. Де він знаходиться? Поклади на це місце долоньку. Найчастіше люди відчувають цей "вогонь" в грудях. Саме до торкаючись до цього місця ми кажемо Я.

[L]

Твоє Я — дуже цінне і дуже яскраве. Нам би дуже хотілося, щоб цей вогонь не змогли загасити жодні чужі слова, чужі оцінки, чужі очікування, чужі емоції.

В житті так буває, що ми не можемо отримати те, що хочемо, не поступаємо туди, куди хотілося. І це видається нам несправедливим. Але пам'ятай — світ такий великий та різноманітний, що для кожного з нас у ньому є місце. Є таке місце і для тебе: краще місце, саме те, де твій вогник засвітиться яскравіше та сильніше.

У тебе попереду — багато цікавого, радісного. Ми впевнені, що ти будеш вчитися саме у тій школі, з тим учителем і тими друзями, де тобі буде радісно і легко рости, вчитися, випробовувати якості твого надзвичайного Вогню.

Можливо, це буде в нашій школі, можливо — в іншій, можливо — ти поки що залишишся в дитячому садку чи вдома і ми зустрінемось з тобою наступного року.

Всього тобі найкращого! Радості і сили в кожному твоєму кроці!

Вчителі школи

Фото Petunyia/Depositphotos

ЛИСТ БАТЬКАМ

Дорогі батьки! Дякуємо вам Вам за довіру і підтримку Вашої дитини.

Ми хотіли б прийняти до школи всіх дітей, але, на жаль, в спеціалізовані школи та гімназії існує конкурсний відбір. При всьому бажанні, ми не зможемо взяти всіх, хто подав заяву на вступ до першого класу. Якщо раптом цього разу Ви не побачите прізвища своєї дитини в списку тих, хто вступив до школи — це не означає, що Ваша дитина погана, чи погано старалася.

Ми віримо, що для розкриття потенціалу кожної людини є Свій перший вчитель, Своя перша школа, свої перші однокласники. Можливо, найкращі можливості для розвитку будуть у вашої дитини в іншій школі, або ж ви, як батьки, вирішите, що до першого класу вашій дитині краще піти наступного року.

Діти розвиваються дуже швидко — і ми не раз бачили, як шестирічна дитина, яка минулого року була ще не дуже готова до навчання у школі, цього року вже зовсім інша — і вже може комфортно навчатися. Можливо, те, що ваша дитина не буде цього року навчатися у нас, стане для вашої сім'ї стресом. І ми розуміємо, як важко це може бути для всіх вас.

Але треба завжди пам'ятати, що будь-якій дитині легше, якщо на ній не лежить тягар чиїхось очікувань і сподівань. Ви допоможете своїй дитині, якщо проведете експеримент — спробуйте подумки сказати: "свої очікування, надії, відповідальність з тебе знімаю". Ви побачите, як у дитини розправляється плечики, як вона почуватиме себе легше. Так їй легше впоратися з будь-яким завданням.

Поспостерігайте, будь ласка, за поведінкою вашої дитини. Одна — після напруженого випробування розплачеться, інша — розізлиться, третя — стане в'ялою та апатичною, четверта — замкнеться у собі. Деякі діти вважають, що не впоратись з якимось завданням означає підвести рідних. Будь-якій людині в складній ситуації важливо відчути — мене приймають і люблять незалежно від того, наскільки я успішний/успішна.

Будь ласка, не обговорюйте одразу з дитиною помилки, спробуйте відчутно продемонструвати йому своє тепло і підтримку — найлегше це зробити, обіймаючи дитину. Дитина буде прокручувати в голові співбесіду, повертатись до переживань — ви побачите це через "завмирання" погляду, рухів. Можете пограти разом з дитиною в гру, промовляючи "чарівні слова": "Двері співбесіди закриваю - в своє звичайне життя повертаюсь". Плесніть долонями разом з дитиною або хлопніть дверима — так підсвідомість дитини поставить "крапку" в складному для неї процесі.

Якщо ви розповідаєте комусь про співбесіду — скажіть так, щоб дитина чула: "Наш син/донька вперше впорався з першим дорослим випробуванням! Я пам'ятаю свій перший екзамен — це було складно! Наша дитина трималася гарно, вона — молодець! А якщо зараз чогось не відповідала — не біда: ми довчимо це разом".

Дитині важливо знати, що ви нею пишаєтесь, незалежно від його зовнішніх успіхів. Не завжди ми і наші діти перемагаємо у "зовнішніх" змаганнях. Але в наших силах зміцнити дитину так, щоб будь-які складнощі не ламали іі внутрішній стержень.

Дякуємо Вам за довіру. Впевнені, що Вашу дитину чекає найкраще для неї майбутнє з найкращими для неї батьками, вчителями і друзями.

На все добре!

Вчителі школи #... та дитячий психолог Світлана Ройз

Реклама:

Головне сьогодні