IT, інвесткомпанії та Рінго Старр бойкотують американський штат за "гендерність вбиралень"

— 19 квітня 2016, 12:24

Йдеться про заборону обирати чоловічу чи жіночу вбиральню не за біологічною статтю, а за власним світовідчуттям людини, повідомляє The Economist.

Тобто громадяни-транссексуали і трансгендери, які обрали жіночу стать, віднині мусять ходити до чоловічої вбиральні чи гардеробної, бо справжня стать записана у їхньому свідоцтві про народження.

Все починалося з того, що у лютому 2016 року міська рада найбільшого міста у Північній Кароліні — Шарлотт — ухвалила недискримінаційну постанову, яка дозволяла транссексуалам використовувати громадські туалети, котрі відповідають їх гендерній ідентичності.

Документ мав набути чинності 1 квітня.

Однак вже наприкінці березня законодавчі збори штату, посилаючись на закон про недоторканність приватного життя, проголосували за відміну недискримінаційної постанови. Законодавці намагалися "зупинити порушення недоторканності приватного життя та етикету" і "забезпечити приватність вбиралень і роздягалень".

Закон штату також замінює всі місцеві норми міста Шарлотт, котрі стосуються заробітної плати, зайнятості і правил поведінки у громадських місцях, таких як театри та ресторани.

Дехто з юристів-демократів назвав закон штату ганебним і попередив про економічні наслідки.

Місто Шарлотт. Фото drodd.com

Наслідки справді не забарилися. Великі інвестори, зокрема, група Google Ventures, зобов'язалася зупинити підтримку бізнесу у Північній Кароліні. Так само вчинили Deutsche Bank та Paypal, які мали б створити нові робочі місця.

American Airlines, Apple, Biogen та Dow Chemical також заявили про намір не вести бізнес у цьому штаті.

Рок-зірки Брюс Спрінгстін і Рінго Старр відмінили заплановані концерти.

Барабанщик The Beatles Рінго Старр. Фото nepascene.com

Національна баскетбольна асоціація США повідомила, що переглядатиме проведення "Чемпіонату усіх зірок" (All-Star Game), який мав відбутися у місті Шарлотт у 2017 році.

12 квітня законодавці, відповідальні за прийняття закону, почали крокувати назад, звинувачуючи "дезінформацію, непорозуміння, виокремлення фактів з контексту".

Влада штату також випустила наказ, згідно з яким гендерна ідентифікація не може бути фактором впливу під час прийому на роботу чи звільнення.

Однак питання з користуванням вбиральнями, на думку правозахисників, лишилося невирішеним.

Реклама:

Головне сьогодні