Диво життя: маля народилося через 55 днів після смерті матері

— 22 квітня 2016, 11:18

Виявилося, що 41-річна пацієнтка шпиталю у Вроцлаві була вагітна, повідомляє tsn.ua із посиланням на сюжет "ТСН".

До шпиталю жінка потрапила уже непритомною, на 17-му тижні вагітності. Серце малюка билося.

Лікарі вирішили врятувати дитину і зважилися на ризик. Для цього життя жінки потрібно було подовжити на 2 місяці.

"Вона фактично померла, бо мозок був мертвий, але серце билося. Ми можемо підтримати організм кілька годин, щоб узяти органи як у донора. Але в жінки була жива дитина, тому ми змінили тактику", — розповів Анджей Кюблер, голова відділу анестезіології Університетської лікарні Вроцлава.

Анестезіологи, неонатологи, нейрохірурги та гінекологи шпиталю узялися за складний випадок разом. До цього спроби врятувати життя ненароджених вони лише читали у медичній літературі.

Кожен день фахівці боролися із зараженням і розладами в роботі органів мами. "Щодня приходили до клініки із запитанням — що сьогодні буде? Неонатологи радили дотягти до 30-го тижня. Але це дуже довго, бо в організму не функціонує мозок, і тиск то падає, то піднімається, і міняються функції багатьох органів", — пояснив лікар Кюблер.

Маленький Войтек в інкубаторі, скріншот з сюжету ТСН

Гінекологи поставили мету – продовжити функціонування організму матері хоча б до 25 тижня вагітності. Це мінімум, коли дитина може отримати шанс жити. "День за днем, тиждень за тижнем ми спостерігали, як малюк розвивався. І після 25-то тижня зібрали консиліум із питанням, що робити далі. І вирішили якомога довше подовжувати вагітність.

Аж на 26-му тижні мені подзвонили вночі й повідомили, що в мами почалися розлади і не можна далі зволікати", — каже Маріуш Цімер, керівник клініки гінекології Університетського шпиталю Вроцлава.

Після кесаревого розтину на світ з'явився Войтек. Хлопчик народився вагою усього 1 кг. У цей момент лікарі констатували смерть мами.

Маленький Войтек в інкубаторі, скріншот з сюжету ТСН

Тато дитини весь цей час практично жив у лікарні. Він читав маленькому Войтеку казки.

Хлопчик народися у січні, але лише після того, як лікарі виходили маля, вони розповіли про диво життя.

Ще 90 днів хлопчика виходжували в інкубаторі. "Найважче було навчити хлопчика дихати самостійно. Він був дуже активний і здавалося, що вже можна від'єднувати від апаратів дихання. Але було багато невдалих спроб, і ця боротьба тривала майже 2 місяці, аж поки дитя змогло дихати самостійно",— розповідає Барбара Кролак-Олейнік, керівник клініки неонатології.

Кілька днів тому хлопчика та його тата виписали з лікарні. Войтек важить 3 кілограми і почувається добре.

Реклама:

Головне сьогодні