Вчені побили рекорд у дослідженнях людського ембріону. Фото

— 6 травня 2016, 12:59

Після цього експеримент довелось зупинити, адже законодавство не дозволяє вирощувати в лабораторіях ембріони більш як 14 днів.

Раніше запліднена яйцеклітина жила в лабораторії не довше тижня, але цього разу вченим вдалось імітувати жіночу утробу і протримати його живим ще кілька днів.

Над цим дослідженням, результати якого були опубліковані у впливових наукових журналах Nature та Nature Cell Biology, працювали дві команди вчених — зі США та Великої Британії.

Десятиденний ембріон людини. Фото University of Cambridge/The Guardian

На десятий день розвитку ембірону формується "примітивний скелет" - перший набір клітин, які мають сформувати всі інші органи.

Йдеться про шар клітин, який формує людську істоту, в той час як клітини, які його оточують, дають початок практично всім іншим структурам ембріона.

Уважно стеживши за розвитком ембріону, вчені змогли отримати нову інформацію про його ранній розвиток, аномалії та способи вирощувати стовбурові клітини, аби лікувати захворювання, пише The Guardian.

Людський ембріон на 11-ий день розвитку. Фото University of Cambridge/The Guardian

Професор Магдалена Зерніка Гетц із Кембриджського університет розповіла BBC: "Це дозволяє нам зрозуміти найраніші етапи розвитку людини, коли починається формування тіла ембріона".

"Ми не знали про це раніше, тому це має величезне значення для репродуктивних технологій", - додала вона.

Втім, робота також підняла хвилю дискусії про допустимість дослідження людських ембріонів - законодавства більшості країн забороняють вирощувати їх в лабораторіях довше 14 діб.

Вчені зауважують, що збільшення дозволеного терміну хоча б на тиждень дасть можливість відповісти на питання про розвиток різних тканин людини.

Реклама:

Головне сьогодні