На Одещині потонули двоє школярів та заступник директора школи

— 16 червня 2016, 14:25

На Одещину учні приїхали, щоб взяти участь у музичному фестивалі, повідомляє телеканал ІНТБ.

Директор школи №24 Ігор Каразія розповів, що на Одещину з Тернополя поїхали понад 40 дітей та 6-ро дорослих – це батьки і педагоги. Поселили їх на одній із баз відпочинку.

Трагедія сталася на другий день фестивалю.

У морі загинула 14-річна Марта Окаринська, 16-річний Віталій Данчишин, а також заступник директора з виховної роботи 46-річний Михайло Близнюк. Четвертий – 30-річний хмельничанин, який також намагався врятувати дітей.

Загибла Марта Окаринська. Фото з Facebook

Як повідомили журналістам телеканалу одеські правоохоронці, перебуваючи на території бази, дівчина та хлопець, попри несприятливі погодні умови, без дозволу та нагляду дорослих, пішли купатись у море.

"Мені мої працівники повідомили… що трапилося під час шторму. Дівчинку затягнуло в море. Хлопці кинулися її рятувати, і загинули. Був шторм, на морі були величезні хвилі. Спілкувався щойно з дітьми: кажуть, були якісь дуже дивні хвилі, просто пісок втікав з-під ніг. Тому я думаю, що там не потрібно було і далеко йти, просто, можливо, десь стати, і та хвиля могла забрати", — прокоментував трагедію Каразія.

Про обставини трагедії у соцмережах пишуть діти, яким довелося стати її свідками.

"Я подруга загиблих, і була на березі моря, коли це сталося… Їх просто віднесло хвилею, а, коли вони намагалися повернутися, то їх накрило хвилею. Ми одразу покликали Михайла Ігоровича і вивели всіх дітей з моря. 2 хлопця, які одразу попливли рятувати дівчат, випливли з одною дівчиною. Хлопці плакали, кричали, що Михайло Ігорович з Мартою і Віталіком під водою. Рятувальників не було ні на базі, ні на пляжі. Михайла Ігоровича викинуло на берег, а потім нас вигнали з пляжу".

Затока — популярний в Україні морський курорт. Чому на пляжі бази не було рятувальників, невідомо. Фото zatoka-ua.com

Директор тернопільської школи №24 також повідомив, що Віталій Данчишин щойно одержав свідоцтво про закінчення школи. Марту Окаринську перевели до 9-го класу з похвальною відзнакою.

Загиблий завуч викладав історію та правознавство, він і створив оркестр, який вирушив на фестиваль.

Решта школярів повернулися до Тернополя. Директор школи провину за нещастя наразі покладає на організаторів фестивалю.

"Мали би бути умови поселення ті, які відповідають дітям певного такого шкільного віку. Де, як ми всі знаємо, є огорожі-парапети, і де є відповідна служба рятувальна, де є відповідна медична служба. Але, на жаль, чомусь вони були поселені на звичайну базу", — заявив Каразія.

У міському управлінні освіти розпочали службове розслідування.

16 червня у Тернополі оголосили днем жалоби.

Свою версію подій у Facebook також розповіла журналістка Зоя Казанжи, яка виявилася приятелькою батьків загиблої дівчинки.

"У Затоці потонули двоє дітей і двоє дорослих. Дівчинка — дочка моїх хороших знайомих із Тернополя. Батьки, отримавши страшну звістку, мчали вночі до Білгород-Дністровського моргу. Нам допомогли знайомі і незнайомі люди, щоб швидше закінчити всі процедури і відвезти дітей і дорослих додому, де вони знайдуть вічний спокій.

Як повідомляють очевидці, на морі був шторм. Діти з Тернополя прийшли на море організованою групою. З педагогами. Всі були на морі другий день. Вода холодна. Спочатку не купалися. Потім все ж таки зайшли у море. Хвилі накрили перших дітей. Почалася паніка. Двоє дорослих чоловіків почали виштовхувати дітей на берег. Один з них — шкільний вчитель, другий — сторонній хлопець з Хмельницького. Когось виштовхали. Марту і Віталія не змогли. Самі почали тонути.

Потонули всі четверо", — повідомила журналістка.

Вона звернула увагу на те, що на пляжі та на базі, де мешкали школярі, не було рятувальників, рятувального обладнання, інструкторів з безпеки поведінки на воді.

За інформацією Казанжи, поліція за фактом загибелі людей розпочала два кримінальні провадження — "умисне вбивство (кваліфікація - нещасний випадок)" і "неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей".

Реклама:

Головне сьогодні