Говорити по телефону за кермом небезпечно. Навіть з гарнітурою

— 9 червня 2016, 11:22

До такого висновку дійшли вчені з британського Університету Сассека, повідомляє ВВС.

В ході розмов люди нерідко візуально представляють те, про що вони говорять, а отже відволікаються.

У випадку з водіями в подібній візуалізації задіюється ділянку мозку, що відповідає за концентрацію уваги на дорозі.

У дослідженні взяли участь 60 добровольців – 20 чоловіків і 40 жінок. Одна група управляла автомобілем без сторонніх шумових ефектів, інша чула чоловічий голос з динаміка, встановленого майже в метрі від водійського крісла.

[L]В результаті тестів встановлено, що учасники з другої групи реагували на позаштатні ситуації з запізненням в секунду в порівнянні з першою групою.

Серед таких ситуацій: пішохід, який раптово вийшов на проїжджу частину; автомобіль, що їде по зустрічній смузі або неправильно машина запарковується.

Висновки вчених можуть стати підставою для заборони на використання будь-якого типу телефонів під час водіння, говорить глава дослідницької групи.

Вчені стверджують, що таке просте питання по телефону, як "куди ти поклав блакитну папку", звужує простір, контрольований водієм, в чотири рази, так як людина відразу уявляє кімнату, де він міг її покласти. Це відволікає його від можливих небезпек на дорозі.

Водії, які розмовляють за кермом по телефону за допомогою гарнітури, відволікаються від дороги. Фото sergeypeterman/Depositphotos

За словами провідного психолога Університету Сассекса Грема Хола, останні дослідження руйнують популярне переконання, що розмови по телефону за кермом безпечні, якщо руки водія залишаються вільними.

"Я думаю, закон повинен бути змінений, щоб все чітко усвідомили, що використання мобільних телефонів в будь-якому вигляді під час водіння однаково небезпечно", – говорить він.

Згідно з рядом інших більш ранніх досліджень, розмова по телефону в машині відволікає увагу набагато більше, ніж радіо чи бесіда з пасажиром.

У Великобританії заборонено законом використовувати мобільний телефон без гарнітури або інші подібні гаджети під час керування автомобілем або мотоциклом.

Реклама:

Головне сьогодні