Тест

10 ініціатив Kyiv Smart City. Як працюють лайфхаки для киян

Прогнозується, що до 2050-го року близько 80% населення України проживатимуть у містах.

За допомогою інформаційних технологій людям давно полегшили життя у таких містах, як Амстердам, Нью-Йорк чи Барселона.

Сучасна система керівництва мегаполісом – Smart City. За допомогою неї жителі можуть самостійно і онлайн керувати містом, у разі чого, надсилаючи зауваження.

Так містяни можуть бути впевнені, що отримують усі належні послуги; що сміття, приміром, вивозитиметься вчасно; що маршрутка, згідно з табло на зупинці, приїде за 10 хвилин тощо.

У столиці України теж є така команда – "Kyiv Smart City". Вони називають себе проектом "розумного" міста. Розумного, а отже комфортного для проживання. Міста, де інновації та інформаційні технології дозволяють вирішити найскладніші проблеми міських жителів.

ІНВЕСТОРАМ – БУТИ

Зараз на рахунку команди "Kyiv Smart City" 16 проектів, однак на цьому ніхто зупинятися не планує.

Пошук ініціативних людей йде постійно.

9-10 липня у рамках "Kyiv Smart City" відбувся масштабний конкурс-хакатон міських проектів спільно з 1991 Open Data Incubator. Там презентували 20 стартапів, з них для реалізації відібрали п’ять.

Крім власних проектів, команда проекту часто є посередником для інноваторів та інвесторів.

У серпні буде влаштована відкрита зустріч інвесторів і киян, де ініціативні містяни зможуть розповісти про свою ідею.

"Повірте, є багато людей, які мають гроші і можливості. Вони лише шукають чогось справді вартісного… Якщо у відсотковому відношенні, то 95% вкладених коштів у наші проекти – це інвестори, зокрема закордонні фонди, 5% – бюджет міста", – зазначають співкоординаторами ініціативи Юрій Назаров та Ярослава Бойко.

"У відсотковому відношенні, то 95% вкладених коштів у наші проекти – це інвестори, зокрема закордонні фонди, 5% – бюджет міста", – зазначають співкоординаторами ініціативи Юрій Назаров та Ярослава Бойко

Використавши краудфандинг команда створила Kyiv Smart City Hub – власний креативний простір на території ВДНГ. Це – "місце сили" для людей та проектів. Саме сюди приходять ті, хто має ідеї, як зробити життя простішим. І саме тут проекти проходять свій шлях від ідеї до втілення.

Організатори кажуть, що створення цього хабу стало для них стимулом працювати далі, бо облаштований він виключно за кошти небайдужих киян.

З вересня у хабі запрацює "Kyiv Smart City School", де відбуватимуться тренінги, лекції, навчальні курси та тематичні зустрічі для зацікавлених у смарт-тематиці.

Подати свій проект та долучитися до команди може кожен охочий.

З вересня у хабі запрацює "Kyiv Smart City School", де відбуватимуться тренінги, лекції, навчальні курси та тематичні зустрічі для зацікавлених у смарт-тематиці

"Українська правда. Життя" наводить 10 найцікавіших проектів, які вдалося реалізувати ініціативі.

ВІДКРИТИЙ БЮДЖЕТ КИЄВА

Першим проектом "Kyiv Smart City" був відкритий бюджет Києва. Платформу для його втілення погодилася безкоштовно надати світова компанія "SАР". Подібний проект працює у Бостоні.

Тепер жителі Києва мають змогу впливати на три сфери: охорона здоров’я, освіта та житлово-комунальне господарство.

Близько 10 тисяч киян в мережі вже обрали, скільки коштів та на що мають витрачатися у цьому році.

Близько 10 тисяч киян в мережі вже обрали, скільки коштів та на що мають витрачатися у цьому році. Для збільшення натисніть на зображення

ЕЛЕКТРОННІ ЗАКУПІВЛІ

Київ став першим містом в Україні, яке повністю перейшло на систему електронних державних закупівель ProZorro.

Уявімо, що держслужбовець хоче закупити канцелярію для державної установи. Його запит відображатиметься на сайті. Система відбирає потенційних постачальників, які торгуються протягом трьох раундів.

Себто відтепер держслужбовець не купуватиме канцелярію у свого постачальника, навіть не розглядаючи пропозиції інших.

Київ став першим містом в Україні, яке повністю перейшло на систему електронних державних закупівель ProZorro

Натомість система висуватиме йому найвигіднішого постачальника, який запропонував найменшу ціну за товар на аукціоні.

Це все відбувається автоматично. Відповідно, немає можливості вдаватись до корупції і приховування частини бюджетних коштів.

На сьогодні у системі зареєстровано 700 замовників. Економія бюджетних коштів склала 15% – 140 мільйонів за 7 місяців.

ОНЛАЙН-ПЕТИЦІЇ

Цей інструмент дає можливість кожному киянину в простий безпаперовий спосіб розмістити свою петицію на сайті.

У разі збору під петицією 10 000 підписів впродовж 90 днів на кожну з них Київрада оприлюднює офіційну позицію щодо підтримки, чи не підтримки петиції. У разі підтримки – запрацює процес публічного діалогу та співпраці.

Сайт запрацював у листопаді 2015-го.

З того часу надійшло 3029 петицій, 25 з яких набрали потрібну кількість голосів, щоб бути розглянутими та отримати на них відповідь.

У разі збору під петицією 10 000 підписів впродовж 90 днів Київрада оприлюднює офіційну позицію щодо підтримки, чи не підтримки петиції

МЕДИЧНИЙ ПОРТАЛ КИЄВА

На "Медичному порталі Києва" можна обрати певну лікарню та безпосередньо на її сторінці переглянути розділ "Залишки ліків та медичних препаратів".

Інформація надається про ліки та медичні вироби, що закуплені за рахунок місцевого та державного бюджетів. А отже, повинні надаватись киянам безкоштовно.

Також на порталі можна переглянути інформацію про виробника препарату та реєстраційне посвідчення Міністерства охорони здоров’я.

На "Медичному порталі Києва" можна обрати певну лікарню та переглянути її залишки ліків. Для збільшення натисніть на зображення

КАРТА АВАРІЙНИХ РОБІТ

На порталі www.1551.gov.ua працює інтерактивна карта ремонтних робіт в столиці, на якій кожен киянин може побачити адреси, перелік робіт, що виконуються та терміни їх завершення.

Водночас, кожен охочий може залишити звернення щодо певної проблеми: непридатність електромереж, ліфтів, сходових кліток, фасадів, асфальтування, відновлення спортивних чи дитячих майданчиків.

Звернення буде опрацьоване, а сам об’єкт потрапить у чергу для подальшого ремонту.

Тепер кожен киянин може побачити адреси, перелік робіт, що виконуються та терміни їх завершення

ДОСТУП ДО БАЗИ КОМУНАЛЬНОГО МАЙНА

Доступ до бази комунального майна дає можливість вести прозорий облік всіх комунальних об’єктів міста.

На сайті можна дізнатись про орендарів земельних ділянок в Києві й побачити наявність заборгованості перед містом, а також терміни закінчення оренди.

Відкритість дозволяє швидко отримувати інформацію про те, кому належить той чи інший об’єкт або ділянка, хто нею керує, на яких умовах орендує.

Доступ до бази комунального майна дає можливість вести прозорий облік всіх комунальних об’єктів міста. Для збільшення натисніть на зображення

ЕЛЕКТРОННЕ НАДАННЯ ПОСЛУГ

"Kyiv Smart City" спільними зусиллями з командою "iGov" намагаються відійти від тяганини з документами. Тому створили електронний ресурс надання послуг.

[L]Наразі тут можна зареєструвати або перереєструвати транспортний засіб, перевірити стан оформлення закордонного паспорту, подати заяву про держреєстрацію шлюбу або його розірвання тощо.

Плануються також подання електронних заяв на отримання дублікату посвідчення водія (в разі втрати або крадіжки), видачу довідок про отримання усіх видів держдопомог, атестація лікарів на присвоєння (підтвердження) категорій, запит про перейменування вулиць та інше.

БЕЗКОНТАКТНИЙ ПРОХІД В МЕТРО

Тепер поїздку можна оплатити безпосередньо на турнікеті, банківською карткою. Головне, щоб вона підтримувала технологію PayPass від MasterCard.

Це чудова можливість економії часу для тих, хто не хоче стояти в чергах за жетонами. Або ж користується метро досить рідко й не вважає за потрібне придбати пластикову проїзну картку.

Вже зараз відповідні турнікети-термінали з’явилися на всіх станціях метрополітену та працюють в штатному режимі.

Тепер поїздку в метро можна оплатити безпосередньо на турнікеті, банківською карткою. Фото infoportal.kiev.ua

ІНФОРМУВАННЯ КИЯН

За допомогою sms кияни можуть дізнатися про надзвичайні ситуації, про зміни руху метро та перекриття доріг.

Онлайн-розсилка надає більше інформації – про зміни у русі метро та громадського транспорту, про перекриття доріг, про зустрічі з представниками влади, про планові відключення електроенергії та води.

У переліку розсилок, які здійснюються в рамках цього проекту також є і соціально-спрямовані. Зокрема, терміновий пошук донорів крові.

Для отримання сповіщень потрібно заповнити реєстраційну форму в розділі "Інформування киян" на порталі КМДА.

За допомогою sms кияни можуть дізнатися про надзвичайні ситуації, про зміни руху метро та перекриття доріг

НЕЗАКОННА РЕКЛАМА

Кожен киянин відтепер може стати інспектором, контролюючи незаконну рекламу на білбордах та інших носіях.

Наприклад, коли реклама не має відповідного маркування, найменування розповсюджувача зовнішньої реклами, дати видачі дозволу та строку його дії.

Повідомити про незаконну рекламу або перевірити її законність можна на спеціальному ресурсі.

НАЙБЛИЖЧІ ПЛАНИ

Наразі на різних стадіях реалізації перебувають ще кілька цікавих проектів.

Система онлайн-паркінгу, де людина, побачивши неправильно припарковане авто, зможе оперативно завантажити фото з місця події. На що, у свою чергу, реагуватиме поліція. Таким чином, кияни допоможуть поліції виявити порушників.

Таку ж модель передбачається втілити з невчасно вивезеним сміттям. Нехай люди повідомляють. Так званий народний контроль, де для порушників передбачено штрафи та покарання.

З вулиці Мельнікова "Kyiv Smart City" планує зробити повноцінну смарт-вулицю. Зокрема, там будуть розумні зупинки з сонячними батареями

Є пропозиція формування "кнопки поліції". Така функція на телефоні даватиме змогу одним дотиком викликати поліцію. Є ідея реалізувати таку кнопку в парках на стовпах.

З вулиці Мельнікова "Kyiv Smart City" планує зробити повноцінну смарт-вулицю – з розумними світлофорами, з розділювальними смугами, з опрацюванням даних руху транспорту, опрацюванням розподілу пішоходів, з розумними зупинками та лавочками з сонячними батареями.

Це буде такий собі приклад, якими будуть скоро усі вулиці столиці.

Марія Марковська, для УП. Життя